Posmrtne ostanke žrtev iz Hude Jame bodo danes začeli prenašati v Spominski park Dobrava pri Mariboru. Na pietetni slovesnosti pred pričetkom prenosa posmrtnih ostankov tudi predsednik republike Borut Pahor.

Že pred nekaj tedni se je začel izkop in iznos posmrtnih ostankov na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami. Danes bodo začeli prenašati posmrtne ostanke žrtev v Spominski park Dobrava pri Mariboru.

Žalna slovesnost

Na željo civilnih združenj, ki zastopajo svojce žrtev, bodo na prostoru pred Barbara rovom v Hudi Jami pripravili žalno slovesnost z verskim obredom, ki običajno poteka na domu pokojnika oziroma pri mrliški vežici na pokopališču. Pietetne slovesnosti se bosta udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Obred bo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek.

Prelomen dogodek v procesu sprave

Kot je v pogovoru za TV Slovenije dejal Borut Pahor, gre za prelomen dogodek v več desetletjih dolgem procesu sprave. Po njegovem mnenju pa ta dejanja ne moremo jemati niti za začetek niti za konec sprave.

Pokop v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru

Posmrtne ostanke iz kostnice v Barbara rovu bodo pokopali 27. oktobra v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Na pogrebni slovesnosti bodo med drugimi prisotni tudi predsednik Borut Pahor in predstavniki Cerkve.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice