Na embalaži polno jagod, v lončku jagodnega jogurta pa je lahko na koncu ena sama. A če je jagod malo, je sladkorja veliko več – celo do 29 gramov v enem samem lončku.

V Zvezi potrošnikov Slovenije so v tržni pregled jagodnih jogurtov vključili 21 izdelkov različnih blagovnih in trgovskih znamk in preverili, koliko jagod zares vsebujejo ter kaj se še skriva v lončkih.

Tržni pregled je bil izveden v okviru programa Inovativne rešitve za informirane odločitve. Cilj projekta je spodbujanje prebivalcev k uporabi podatkov na označbah živil ter podpora pri interpretaciji teh podatkov za lajšanje izbora zdravju koristnejših živil. 

Skrb vzbujajoče dejstvo je, da ima polovica izdelkov več sladkorja kot pred leti. Za jagodni jogurt lahko zato brez zadržkov rečemo, da je sladica, zato naj bo na jedilniku le občasno, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Manj sadja, več sladkorja

Vsebnost jagod v jogurtu lahko preberemo na seznamu sestavin, a pogosto ni preprosto razbrati te informacije. Sadni pripravek pa poleg jagod vsebuje še druge sestavine, na primer sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok, pojasnjuje Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije.

V pregledanih jogurtih je bilo od 3 do največ 18 odstotkov sadja. 

»Med najbolj problematično hranilo v sadnih jogurtih vsekakor uvrščamo sladkorje,« pojasnjuje Igor Pravst iz Instituta za nutricionistiko in dodaja: »Rezultati naših raziskav kažejo, da na potrošnikov izbor sadnih jogurtov vpliva vrsta dejavnikov, ki pa niso nujno povezani s hranilno sestavo živila. Med pomembne vire sladkorja poleg pijač in slaščic uvrščamo tudi sadne jogurte.« 

Pogled na hranilno tabelo izdelkov nam razkrije, da jagodni jogurti vsebujejo od 10,5 do 16 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka. Običajno pojemo cel lonček jogurta naenkrat in tako z enim lončkom, ki vsebuje od 140 do 250 gramov jogurta, zaužijemo tudi od 15,8 do 28,6 grama sladkorja. 

Skromna izbira pri jogurtih brez aditivov

Le izdelek Mu Natur ne vsebuje dodatnih aditivov ali arom, kar je vsekakor pohvalno in dokaz, da se tudi živilska industrija odziva na želje potrošnikov. 

Kremićeva pa ob tem doda: »Če želimo izdelek brez dodanih aditivov ter arom, moramo biti pripravljeni, da bomo potem dobili bledo rožnat jogurt z blagim okusom po jagodi. Če se odpovemo še gostilom, se bo na vrhu jogurta izločila tudi sirotka.« 

Sadni jogurt si raje pripravite sami

Navadni jogurt je odlično živilo, hranljivo in lahko, ki je zelo primerno za vključitev v vsakodnevno uravnoteženo prehrano. ZPS predlaga, da si sadni jogurt naredite kar sami.

Navadnemu dodajte koščke sadja in ga spremenite v sadnega. Če mu boste dodali še oreščke ali semena, boste dobili s hranili bogat in nasiten obrok, primeren za zajtrk ali večerjo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice