Časi se vsekakor spreminjajo. Pa se te spremembe odražajo tudi na naših imenih? Med novorojenčki gotovo, vendar, kot kaže, v celotni populaciji še vedno prevladujejo tradicionalna imena.

Imena Franc in Janez ter Marija in Ana se namreč v Sloveniji pojavijo več kot 20.000-krat. Med priimki, ki jih je enkrat več kot imen, pa še naprej kraljuje Novak, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

Med daljšimi Maksimilijana, med krajšimi An

V začetku letošnjega leta smo Slovenci našteli skupno 28.582 ženskih in 26.063 moških imen.

Med enojnimi oziroma nesestavljenimi imeni je bilo med ženskami s 13 črkami najdaljše ime Maksimilijana, med moškimi pa z 12 črkami Maksimilijan in Massimiliano. Le po dve črki so medtem imela najkrajša imena, ko so Lu in Li za ženske ter An, Al, Ty in Om za moške.

Vsaka 18. Slovenka Marija

Sicer pa na lestvici 12 najpogostejših moških imen od leta 2016 ni sprememb, ženska lestvica pa od lanske odstopa šele pri sedmem najpogostejšem imenu.

Čeprav število upada, je tako še vedno največ Slovenk poimenovanih Marija – kar vsaka 18. državljanka, če smo natančni. Glede na pogostost tega imena na vrhu lestvice še lep čas ne bo prišlo do pretresov. 

Kljub temu pa se mlajše generacije vse redkeje odločajo za to izbiro, ki se nahaja na 111. mestu imen, danih novorojenkam.

Janez med najpogostejšimi tudi v Pomurju 

Pri moških so medtem našteli največ Francev, čeprav jih je vendarle precej manj kot žensk z imenom Marija. Edino moško ime, ki se še pojavi več kot 20.000-krat je Janez.

Med prvimi šestimi imeni se je namreč znašlo v skoraj vseh statističnih regijah.

Priljubljene modernejše različice tradicionalnih imen

Med najpogostejšimi imeni zasledimo tudi precej krajših, klicnih ali drugih oblik prej omenjenih najpriljubljenejših imen. 

Predvsem od sedemdesetih let minulega stoletja naprej so se namreč začele pojavljati številne različice imena Marija, kot so Maja, Mojca in Maša. Prvo je bilo izjemno priljubljeno v osemdesetih letih, drugo v šestdesetih, Maša pa velja za modno izbiro predvsem v zadnjih 15 letih.

Podobno je pri imenu Janez in njegovih različicah Jan, Žan in Anže. Če bi te prišteli izvirnemu imenu, bi Janez pravzaprav zlahka zavladal celotni lestvici.

Sicer pa si v spodnji tabeli oglejte še najpogostejše priimke v naši državi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice