Prvi val cepljenja je bil po ocenah predsednika vlade Janeza Janše zelo uspešen, po zdravstvenih inštitucijah je bil odziv večji, kot je bil prvotno najavlje

Od preteklega tedna je Evropska zdravstvena komisija odobrila šesti odmerek cepiva proizvajalca Pfizerja. Gre za prvo odobreno cepivo v Evropi in obenem cepivo, ki ga je Evropa, tudi Slovenija največ naročila. Tako se število odmerkov poveča za 20-odstotkov, je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil premier Janez Janša.

Slovenija si je zagotovila 0,47-odstotoka od skupnega naročila, trenutno pa konkuriramo še za enkrat toliko. 

Od Pfizerja imamo naročenih preko dva milijona in pol odmerkov, pri Moderni skoraj pol milijona. Skupno število odmerkov je 3.227.948. V Sloveniji imamo tako za milijon šesto tisoč prebivalcev zagotovljenih enot cepiva. 

Še najmanj tri cepiva so v obravnavi, najbližja odobritvi je še cepivo proizvajalca Astrazeneca, o odobritvi pa naj bi se odločalo 29. januarja, je pojasnil premier. To cepivo naj bi bilo tudi bolj enostavno za uporabo in proizvodnjo. 

V prvi polovici leta bo tega cepiva dovolj na razpolago - naročeni je skoraj milijon štiristo tisoč odmerkov. 

Bomo že do poletja 70-odstotno precepljeni?

Trenutno sledi drugi kvartal cepljenja. V tem kvartalu bo največ cepiva dobavilo podjetje Pfizer, nato Moderna in AstraZeneca. Ob realizaciji teh dobav lahko v Sloveniji dosežemo 70-odstotno precepljenost že do začetka poletja, pravi Janša. 

Predsednik vlade poudarja še, da so od 27. decembra 2020, odkar cepljenje poteka, pridobili izkušnje pri cepljenju. Prvi val cepljenja je bil po njegovih ocenah zelo uspešen, po zdravstvenih inštitucijah je bil odziv večji, kot je bil prvotno najavljen. 

Cepljenje mora potekati po določenih navodilih 

1. Dosledno se upošteva vrstni red, ki je določen v strategiji cepljenja, ki je bila sprejeta 3. decembra. Ta strategija temelji na evropski strategiji.

2. Prvi so cepljeni tisti, ki so najbolj ogroženi in pri katerih je večje tveganje za hud potek bolezni.

3. Izkoristiti se mora šest odmerkov cepiva.

4. Evidenca cepljenja se mora voditi dosledno, vnaša se v poseben program. Natančnost evidence je pomembna, ker gre za dvojno cepljenje, saj mora oseba, ki se cepi, dobiti cepiva istega proizvajalca. 

2,3 milijarde odmerkov za Evropo je že zagotovljenih. Ko bomo Evropejci cepljeni, bomo pa solidarnostno pomagali tudi drugim državam, ki niso članice Evropske unije. 

Kmalu bo cepljenje na več cepilnih mestih

Vlada je imenovala dosedanjega vladnega govorca Jelka Kacina za koordinatorja logistike za cepljenje. Koordinacija logistike cepljenja bo pomembna v času, ko bomo začeli prejemati večje količine cepiva, pravi Janša, ki upa, da bo to čimprej. Za ta čas se pa izdeluje poseben načrt, saj bo tako cepljenje potekalo množično, na več cepilnih mestih. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Juhu slovenceljni bodo spet lahko nesli evre v ustasolandijo

dd (nepreverjen)

potem pa bo spet septembra 10000 okuženih ahahaha, cepivo NE BO izbrisalo virusa, tudi navadna gripa je klub cepivu že 100 let med nami ovčke

In reply to by Default (nepreverjen)

Ce ne ce.pivo pa (nepreverjen)

svet24 /clanek/novice/crna-kronika/60070d5508a78/pozor-po-ljubljani-krozi-strupena-trava-s-cudnim-okusom

In reply to by dd (nepreverjen)

Danvid (nepreverjen)

ha,ha ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha
Kdo pa si upa cepit s tem šmornom na hitro skupaj zmetanim v nekaj mesecih "pa to je samomor"ali pa velika norost.
Ste radi poskusni zajčki?pol pa kar vesel v vrsto

Starejše novice