Sodeč po podatkih, ki jih je delil predsednik vlade Janez Janša, je v Sloveniji koronavirusa doslej ozdravljenih 74 ljudi.

Zmedeno komuniciranje državnega vrha o koronavirusa ozdravljenih ljudeh v Sloveniji se nadaljuje. Na vladni strani in na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje podatkov glede števila ozdravljenih ne obelodanjajo, podatek pa zdaj že nekaj dni zapored na svojem Facebook profilu deli predsednik vlade Janez Janša

Sodeč po podatkih, ki jih je tudi včeraj popoldne delil Janša, je v Sloveniji koronavirusa doslej ozdravljenih 74 ljudi. Kot je razvidno iz grafike, ki jo je delil predsednik vlade, so vir podatkov Nacionalni inštitut za javno zdravje, ministrstvo za zdravje in spletna stran Worldometers.com, ki ponuja kredibilne statistične informacije in podatke v zvezi s koronavirusom iz vsega sveta in jih citirajo tudi najuglednejši svetovni mediji.

Spletna strana Worldometers.com pa podatke zbira neposredno, s pomočjo analize uradnih vladnih poročil, pa tudi posredno, s strani lokalnih medijev, ki jim zaupajo. Tudi na svoji spletni strani so navedli isti podatek. 

Vir: Worldometers.com

Vprašanje o številu ozdravljenih ljudi smo sicer 30. marca zastavili vodji svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojani Beovič. Odgovorila je, da sami teh podatkov nimajo, ampak vodijo zgolj število odpuščenih iz bolnišnice, vse ostalo pa po njenih besedah ni zanesljivo. 

Tudi v uradnih vladnih grafih glede napredovanja epidemije koronavirusa v Sloveniji informaciji glede števila ozdravljenih ne sledijo.

Podatki o napredovanju epidemije koronavirusa v Sloveniji za 2. april 2020 (vir: NIJZ).

Še zanimivost. Po besedah Nacionalnega inštituta za javno zdravje zanesljivega podatka o tem, ali smo po preboleli bolezni pred ponovno okužbo zaščiteni, še ni. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hashtag (nepreverjen)

70 je ozdravelo ,večina v parlamentu pa bodo vedno ostali bolniki za psihiatrijo.

Starejše novice