Poletni meseci so kot nalašč za dolg oddih na morju, kjer si po dolgem letu dela naberemo moči in napolnimo baterije. Kako pa je z roparji? So tudi oni na poletnem dopustu ali med dopusti delavnih državljanov nabirajo svoje ‘nadure’?

Prazna stanovanja, hiše in poslovni prostori kar vabijo nepridiprave, da si prisvojijo, za kar smo delali vse leto. Zanimalo nas je, ali so med poletnimi meseci vlomilci res na delu pogosteje in številčneje kot v preostalem delu leta.

Število vlomov se poleti zmanjšuje

Število vlomov se v poletnih mesecih, po statističnih podatkih Policijske uprave Maribor, za leti 2018 in delno 2019, ne povečuje.

Iz Policijske uprave Maribor so sporočili, da največ vlomov beležijo v februarju in marcu. V februarju je bilo v letu 2019 172 vlomov, v letu 2018 pa 165 vlomov. Letos marca so nepridipravi obiskali kar 108 objektov, minulo leto pa 175. 

Od aprila do junija je viden konstanten upad, ki praviloma  traja vse do oktobra, ko je zaznan ponovni porast teh dejanj.

Toda ...

Policisti opozarjajo, da ob daljši odsotnosti premoženje ni nič bolj ogroženo kot v ostalih dneh. Opozarjajo pa, da imajo storilci zaradi odsotnosti dovolj časa za pripravo, storitev kaznivega dejanja in za brisanje sledi. Zato je zelo pomembno, da so prostori storilcem nedosegljivi in da objekt ni videti zapuščen.

Nasveti, ki jim v čim večji meri sledite!

Kljub temu, da statistični podatki kažejo, da se število vlomov poleti zmanjšuje, pa dodatna previdnost ni odveč. Tukaj je nekaj nasvetov policije, ki bodo vaš dom zavarovali pred nepridipravimi.

Poskrbite, da med vašo odsotnostjo nekdo popazi na stanovanje, hišo ali poslovne prostore. To so lahko sosedi, prijatelji, sorodniki ali druge osebe, ki jim zaupate. Policisti svetujejo, naj praznijo poštne nabiralnike, vozila naj puščajo na parkirnem prostoru pred objektom in spreminjajo lego rolet.

Prav tako je pametno poskrbeti, da:

  • v okolici objekta ni predmetov, ki bi jih lahko vlomilci uporabili (lestve, orodje …),
  • na telefonskih odzivnikih (ali na vratih) ni sporočil kot na primer 'ni nas doma, smo na počitnicah', dovolj je, če se sporočilo glasi na primer 'trenutno nismo dosegljivi',
  • ne objavljate svoje odsotnosti na socialnih omrežjih,
  • odzivnik na spletni pošti ne nakazuje vaše odsotnosti,
  • na vidnih mestih ne puščate ključev vozil, dokumentov vozila, plačilnih kartic, osebnih gesel, generatorjev gesel in tako dalje,
  • namestite časovna stikala, na katera priključite različne električne porabnike, kot so luči, radio in podobno, in sicer tako, da se porabniki vključijo ob naključno izbranem času - pri tem upoštevajte standarde požarne varnosti,
  • so ključavnice zaščitene, da delujejo brezhibno, zaščito pa še nadgradite - to velja za vse vrste objektov, še posebej pa to priporočamo lastnikom stanovanj, saj je običajno dovolj, če primerno zavarujejo vhodna vrata (varnostni ščiti na zunanjih delih cilindrične ključavnice, prečna zapora …),
  • z dodatnimi ključavnicami nadgradite tudi varovanje oken in balkonskih vrat,
  • za vklop alarmnega sistema, če je objekt opremljen s tem tehničnim varovanjem.

Storilci najraje odtujijo nakit, gotovino in prenosne računalnike. Uporabljajo tudi plačilne oziroma kreditne kartice, kadar je ob kartici osebno geslo (PIN koda), avtomobilske ključe (in dokumente o vozilu), generatorje gesel osebnega bančništva, običajno kar skupaj z računalniško enoto ali prenosnim računalnikom.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice