*Fotografija je simbolična
Se vam je že kdaj zgodilo, da ste pred mejnim prehodom v avtomobilu več ur čakali na prestop državne meje, pa je mimo vas kot blisk švignila cela kolona motoristov? Morda kar po desni strani?

Pozanimali smo se, ali se vozniki avtomobilov in tovornih vozil na motoriste, ki prehitevajo kolone na mejnih prehodih, jezijo upravičeno ali ne.

Na Policijski upravi Maribor so pojasnili: »Poenostavljeno povedano je vožnja mimo kolone vozil, ustavljene na smernem vozišču, prepovedana, če se voznik po vožnji mimo ne bi mogel varno in brez oviranja vrniti na smerno vozišče za vožnjo v smeri, v kateri je vozil, ali nadaljevati vožnje po prometnem pasu, po katerem vozi, razen če je na smernem vozišču dovolj prostora, da lahko voznik enoslednega vozila s primerno hitrostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil po desni strani, razen, kadar so vozila ustavljena pred križiščem

Ste razumeli? Če poenostavimo: motoristi kolono lahko prehitijo, razen pred križiščem. Prehiteti smejo torej tudi kolone vozil pred mejnimi prehodi.

Pa čeprav to pomeni, da čakalna doba za voznike avtomobilov znaša nekaj ur, za motoriste pa le nekaj minut. Na Policijski upravi Maribor na naše vprašanje, ali ne gre pri tem za diskriminacijo voznikov, niso odgovorili.

Morajo motoristi mimo stoječe kolone zdrveti po levi ali po desni strani?

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa je prehitevanje vozil načeloma dovoljeno le po levi strani. V zgolj treh natančno določenih primerih pa je dovoljeno tudi prehitevanje po desni.

»Po desni je dovoljeno prehiteti le: vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje; vozilo, ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni; vozilo, ki vozi na ploščadi z več prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 kilometrov na uro« določa 50. člen Zakona o pravilih cestnega prometa.

53. člen omenjenega zakona pa določa še, da »če  je  na  smernem  vozišču  dovolj prostora, lahko voznik enoslednega vozila  s  primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil po desni strani, razen, kadar  so  vozila  v koloni ustavljena pred križiščem.«

Kazen za nepravilno prehitevanje znaša 120 evrov

Na mariborski policijski upravi so poudarili, da je pri prehitevanju ključna presoja vsakega posameznega voznika: »Da ob upoštevanju dinamike prometa, prometnih pravilih in svojih vozniških sposobnostih oceni varno prehitevanje.«

Dodali so, da po veljavni zakonodaji voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila pod vrhom klanca, pred ovinkom ali v ovinku, kjer ni zadostne vidne razdalje - razen na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma.

Voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z omenjeno določbo Zakona o pravilih cestnega prometa o vožnji mimo, se kaznuje z globo 120 evrov. Z globo v enaki višini se kaznuje tudi voznik, ki krši določbe o pravilnem prehitevanju.

Nimajo vse države enakih pravil

Na Policijski upravi Maribor so poudarilili, da vsaka posamezna evropska država povzema določene predpise Evropske skupnosti: »Z implementacijo direktiv jih prenaša v zakone, ki so za vsako državo popolnoma avtonomni.«

Vsaka država torej pravila vožnje določa z zakonom in povsem avtonomno.

Policisti zato svetujejo, da je pred potovanjem v druge države priporočljivo na spletnih straneh preveriti pravila, ki jih morajo vsi vozniki v teh državah upoštevati.

Vozniki naj skušajo razumeti težave motoristov v polni opremi

V Avto-moto zvezi Slovenije so na naše vprašanje podali nekoliko drugačen odgovor: »Motoristi se morajo zavedati, da je vožnja mimo stoječe kolone po desni strani lahko nevarno početje in naj ga, če je res nujno, izvedejo z veliko mero previdnosti.«

Opomnili so, da kolone vozil, ki vozi počasneje zaradi gostote prometa ali drugih razmer v prometu, ni dovoljeno prehitevati. Torej tudi na mejnih prehodih ne.

»Glede na dejansko odvijanje prometa ter pogoje vožnje, predvsem v poletnih mesecih in upoštevaje tudi motoristično opremo, predvsem oblačila, pa vozniki osebnih avtomobilov lahko razumejo 'težavo' ter željo motoristov, da se, tako v križiščih kot na primer pred mejnimi prehodi, ob zastojih ali prometnih nesrečah, pa tudi v trajektnih pristaniščih, poskušajo tako ali drugače 'prebiti' mimo kolone osebnih vozil ter čim prej nadaljevati vožnjo,« so dodali v Avto-moto zvezi Slovenije.

Ocenjujejo, da bi bila boljša rešitev, da bi zakonodaja dovolila vožnjo mimo stoječe kolone po levi strani, saj se v praksi to tudi dogaja.

Motoristi naj nakažejo svojo namero

V Avto-moto zvezi Slovenije so poudarili, da sta ključ do večje prometne varnosti spoštovanje drug drugega in strpnost:»Skušajmo razumeti oziroma se postaviti v kožo drug drugega. Ob medsebojnem spoštovanju, razumevanju ter strpnosti je pomembna tudi (nebesedna) komunikacija med udeleženci v prometu.«

Motoristi lahko na primer voznikom avtomobilov nakažejo svojo namero, ti pa lahko s prijazno gesto motoristom omogočijo, da peljejo mimo.

»Ob tem pa morajo tudi motoristi razumeti in pričakovati, da ne bo vsak avtomobilist navdušen nad njihovim početjem. Ocenjujemo in podpiramo, da policija v takih primerih ravna v smislu zagotavlja pretočnosti in seveda tudi varnosti prometa, ne pa v smislu iskanja prekrškarjev,« so še dejali v Avto-moto zvezi Slovenije.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vladi (nepreverjen)

Je motoristom dovoljeno prehitevati dolge kolone pred mejnimi prehodi?Ja-Ja-Ja!

Ali je avtom, … (nepreverjen)

dovoljeno prehitevati udelezence v prometu?

Ja... (nepreverjen)

Ampak samo če zamujajo na Murkov koncert.

In reply to by Ali je avtom, … (nepreverjen)

Starejše novice