Foto: Gregor Pleteršek
Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je sporočil dobre novice glede pojava problematičnih, bolj nalezljivih sevov koronavirusa na naših tleh.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec je sporočil zadnje informacije z inštituta, kjer poleg pogostosti okužb tudi spremljajo pojav virusov v Sloveniji.

Ni angleškega niti južnoafriškega seva

V svojih raziskavah so potrdili, da od oktobra do konca leta 2020 v Sloveniji ni bilo zaznati angleške različice virusa, pravo tako ne problematične južnoafriške različice.

Analizirali so več kot 500 različnih sevov in pri nobenem niso našli mutacij, ki so značilne za omenjena seva. 

»Vemo, da se oba seva širita še hitreje in še bolj uspešno, zato lahko rečemo, da to ni bil vzrok za takšno stanje epidemije, kot ga trenutno imamo,« je pojasnil Petrovec. 

Bomo v kratkem grgrali? 

Prvi mož inštituta je še poudaril pomen testiranja za spremljanje epidemije in namignil, da bi lahko v kratkem času prišlo še do določenih izboljšav na tem področju in tudi do informacije, kako zanesljivi so hitri testi.

Med novostmi, ki prihajajo, je omenil tudi druge načine odvzema brisa, denimo z grgranjem. Obenem je pozval zdravstvene delavce k cepljenju, tudi sam je namreč že prejel prvo dozo cepiva. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Klavdy (nepreverjen)

Ste ga prinesli morda z cepljenjem ljudi...?

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Jutri sledi tudi v sloveniji uvertura v "evropsko pomlad", nasilni upor svobodnega ljudstva ki se bo stopnjeval iz tedna v teden, "kapitol" se bo zgodil tudi po večini evropskih držav brez skrbi, in takrat bo preštevanje prehlajenega folka vaša ZADNJA srkb na svetu

SLO (nepreverjen)

Ja jutri imej debelo vetrovko če boš šel v Ljubljano.

In reply to by dd (nepreverjen)

Starejše novice