Ekstremni vremenski pojavi, erozija, atrazini in nitrati v pitni vodi, je to naša prihodnost?

Ni prav nobene potrebe, da je to prihodnost nas in naših otrok. Je tudi naša skupna odgovornost, da naredimo vse, da okolje v katerem živimo predamo našim zanamcem z vsaj takšno biodeverziteto in čistostjo, kot smo jo mi prejeli v dar od naših staršev in dedkov.

V slabem stanju kar 40 odstotkov površinskih vodnih teles

Nihče več ne more zanikati, da smo priča vedno bolj ekstremnim vremenskim pojavom, ki imajo za posledico med drugim tudi pogostejše poplave, suše, močnih vetrov in s tem škodo na infrastrukturi in v kmetijstvu. Vse nas je razveselilo dopolnilo Ustave RS o pravici do pitne vode, hkrati pa bi nas moralo na realna tla postaviti izumiranje vrst in revizija Dolgoročno ohranjanje virov pitne vode, ki jo je izvedel Računsko sodišče RS. 

Računsko sodišče je nastavilo ogledalo naši družbi in odprlo vprašanje ali z vpisom te pravice mislimo resno. To sploh ne bi smelo biti vprašanje in podatki, ki jih je v reviziji navedlo, za vse nas, ki se s tem področjem ukvarjamo ni nobeno presenečenje.

Dejstvo, da je v slabem stanju kar 40 odstotkov površinskih vodnih teles in 14 odstotkov podzemnih, z napovedanim trendom slabšanja v prihodnjih letih in opozorilom, da so lahko dejanske obremenitve voda lahko še večje od ocenjenih, bi nas moralo resno zaskrbeti, kot tudi, da prihaja do preseženih vrednostih in frekvenca le teh se povečuje.

Računsko sodišče je med ukrepi navedlo tudi prilagoditev kmetijskih praks, kar je dejansko edini ukrep, brez katerega zagotovo ne bo možno izboljšati stanja. Kaj to v praksi pomeni? Na ta in mnoga druga vprašanja bodo na simpoziju Novo bogastvo, ki ga organizira Permakulturni inštituta Maribor, to soboto v Kristalni palači BTC, s pričetkom ob 11. uri, v svojih predavanjih ponudili odgovore izvrstni predavatelji

Simpozij Novo bogastvo z vrhunskimi strokovnjaki

Simpozij Novo bogastvo bo z vrhunskimi strokovnjaki in javno prepoznavnimi osebami, kot so Matej Kline - Permakulturni inštituta Maribor, Alenka Košir - ustanoviteljica treningov VIIT, arhitekt Fritz Matzinger - Energy Globe Austria, Simona Šket svetovalka zdravega življenja in Gregor Zorn - predavatelj na prvem uradnem podiplomskem modulu Konoplja za medicinske namene na Univerzi v Padovi,  ponudil udeležencem veliko novih informacij. Predstavili bodo tudi praktične napotke, kako živeti bolj zdravo in zadovoljno, kot tudi kako s trajnostnimi ravnanji lahko prispevamo k ohranjanju in regeneracij okolja.

Moderni način življenja, kjer nam služba in druge obveznosti krojijo večino našega časa, je že pri mnogih zahteval velik davek, ne samo na zdravju in družbenih interakcija, temveč tudi na okolju lokalno in globalno. V svoji podzavesti se zavedamo, da to ne more iti v nedogled, ne pri posamezniku in ne pri družbi kot celoti.

Zato je eden izmed ciljev tega simpozija, da udeležence in javnost informiramo o  temah, ki se nanašajo na zdravo prehrano, bivanje, družbene interakcije in trajnostne prakse, ki vplivajo na zmanjševanje onesnaženja okolja v katerem živimo in ga pomagajo regenerirati.

Okrogla miza s poudarkom o kvalitetni prehrani v javnih ustanovah

V okviru simpozija bo tudi okrogla mizi Politika Evropske unije in vloga parlamenta pri zagotavljanju varne hrane in zdravega okolja, s poudarkom o kvaliteti prehrane v javnih ustanovah. Na tej okrogli mizi bodo dosedanja evropska poslanca Franc Bogovič in Igor Šoltes, kandidat LMŠ Edis Rujović, skupaj z generalno direktorico Direktorata za kmetijstvo MKGP Darijo Majkovič in Matejem Klientom, predstavili svoja razmišljanja in projekte, ki so pomembni za to področje.

»Novo bogastvo je tisto, ki je trajnostno, ki se ga ne da kupiti, ki ga ni možno podariti in ga lahko doseže le vsak sam. Namen tega simpozija je, da pri tem pomagamo vsem, najbolje kar znamo.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice