Že smo zakoračili v meteorološko jesen in kmalu bomo lahko opazili spremembe barv listov številnih dreves.

V Agenciji Republike Slovenije za okolje so pojasnili, da pravi čas jesenskega obarvanja listja nastopi, ko se jeseni prične krajšati svetli del dneva in podaljševati noč: »Vplivi drugih okoljskih dejavnikov, kot so temperatura zraka, padavine in prehranjenost na čas rumenenja listov so bolj spremenljivi, zaradi česar je lahko vsaka jesen po času obarvanja in intenziteti jesenskih barv posebna.«

Listi se izjemno lepo obarvajo, kadar je prehod iz poletja v jesen nenaden; ko so dnevni še sončni in topli, noči pa sveže, vendar so temperature zraka še nad ničlo. »V listih tedaj preneha nastajati nosilec zelene barve klorofil, listne žile se postopno zaprejo in v listih zadržijo sladkorje, iz katerih se razvijejo antociani, ki obarvajo liste v žareče odtenke ognjenih in rdeče škrlatnih barv,« so razložili v Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Če pa je zmrzal oziroma jesenska slana zgodnja, listi dreves hitro porumenijo, odmrejo ter kmalu nato odpadejo. Ko je prehod iz poletja v jesen komaj opazen, zlasti če je jesen pretopla brez svežih nočnih temperatur zraka, se listje obarva manj izrazito.
 

FOTO: Agencija Republike Slovenije za okolje, Facebook

Zakaj so se listi divjega kostanja obarvali že poleti?

Tako kot že vrsto preteklih let smo pri divjih kostanjih rjavenje listov lahko opazili že sredi avgusta. Vzrok za to je napadenost dreves s kostanjevo listno zavrtalko. Škodljivka se zelo hitro širi in jo danes zasledimo že po vsej Evropi.

»Zaradi kostanjeve listne zavrtalke listi porjavijo že sredi poletja, predčasno tudi odpadajo. Drevesa sicer ne odmrejo, a je močno prizadet njihov estetski videz,« so povedali na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice