Zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so se razveselili 'wuhobranov', pripomočkov za olajšano nošenje osebne zaščitne opreme.

Gre za skovanko besed 'wuho', ki v narečju pomeni uho, in 'bran', ker brani ušesa. Hkrati pa spominja na Wuhan, mesto, od koder izvira epidemija, pove vodja projekta Wuhobrani Sebastian Pleško

Namen trakov je lajšanje trpljenja ušes tisočerih zdravstvenih delavcev širom sveta po večurni nošnji zaščitnih mask.

Wuhobrane je zdravstvenim delavcem v Univerzitetni klinični center Ljubljana dostavil Jonas Žnidaršič, ki sodeluje pri projektu.

Vir: Facebook, UKC Ljubljana.

Kot je za decembrsko številko časopisa Interno povedal Pleško, se je ideja v začetku marca razvila v Hong Kongu, konec aprila je ta ideja prišla tudi v Slovenijo, v skupino, ki se je takrat aktivno ukvarjala s 3D-printanjem zaščitnih vizirjev za zdravstvo pod okriljem Društva elektronikov Slovenije.

»Maja smo nekaj trakov tudi naredili in razdelili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, potem se je vse ustavilo. Jeseni, v času drugega vala epidemije, me je kontaktiral Jernej Kovač, ki je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in prosil, če bi lahko dobil kakšen ščitnik za ušesa,« pravi.

Ideja o ščitnikih za ušesa se je hitro razširila in od takrat, na osmih različnih lokacijah po Sloveniji, printajo vsak dan. Porabili so že dvanajst kilogramov plastike in založili več kot sto zdravstvenih zavodov širom Slovenije s preko 5000 'wuhobrani'.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice