Marija je najpogostejše žensko ime v vsaki statistični regiji Slovenije in je bilo najbolj pogosto dodeljeno žensko ime do leta 1969.

V Sloveniji je v začetku leta 2018 živelo 55.000 Marij, oziroma je toliko žensk imelo to ime vpisano v osebnem dokumentu. V vsakdanjem življenju pa so najverjetneje bile nekatere klicane z eno izmed različic imena Mariija. Te različice so Micka, Marička, Mica, Meri, ugotavljajo v Statističnem uradu Republike Slovenije.

Marija je najpogostejše žensko ime med prebivalkami Slovenije. Tako je v povprečju ime vsaki devetnajsti ženski v Sloveniji. Ime Marija je bilo v začetku 2018 tudi del sestavljenih moških imen. Takšnih je bilo 10. Marija je danes gospa, ki v povprečju šteje skoraj 70 let.

Marija, najpogostejše ime do leta 1969

Število Marij se vsako leto zmanjša za približno 1.700. Leta 2010 jih je bilo 69.000, torej okoli 14.000 več kot v začetku leta 2018. Od leta 1971 do začetka 2018 se je število Marij zmanjšalo za 87.000. In čeprav se število žensk z imenom Marija vsako leto zmanjša, je bilo to ime še vedno tako pogosto, da prav v vrhu najpogostejših ženskih imen najverjetneje še nekaj let ne bo prišlo do spremembe, še ugotavljajo na Statističnem uradu Republike Slovenije.

Marija je bilo v Sloveniji najpogostejše žensko ime za deklice, rojene do konca 60. let prejšnjega stoletja. V začetku 2018 je bila med ženskami, starimi 78 let ali več, to je tistimi, ki so se rodile do začetka 2. svetovne vojne, Marija vsaka peta ženska te starosti. Med rojenimi v letih od 1941 do 1950 je bila Marija vsaka 7. ženska, med rojenimi v obdobju od 1951 do 1960 vsaka 12., med rojenimi v obdobju od leta 1961 do 1970 pa vsaka 23. Slednje je bilo tudi obdobje, ko je bilo ime Marija zadnjič na prvem mestu, še ugotavljajo.

Sedemdeseta leta 20. stoletja so pomenila prelom s tradicijo poimenovanja novorojenih otrok. Tako je ime Marija v tistem času zdrsnilo na komaj 21. mesto. Na lestvici najpogostejših imen pa so se začela pojavljati imena, s katerimi so bile prebivalke Slovenije do tedaj poimenovane redkeje.

Ime Marija na prvem mestu vse do 70. letih

Ime Marija je torej v sedemdesetih letih izginilo s prvega mesta, namesto tega pa so novorojene deklice dobivale krajše različice tega imena: na primer Maja, Mojca, Maša. Vsa ta imena naj bi po eni od razlag izhajala iz imena Marija. Ime Maja je bilo tako na prvem mestu  v osemdesetih letih, Mojca na tretjem v šestdesetih in sedemdesetih, Maša pa na 10. med ženskami, rojenimi po 2010, kaže statistika Statističnega urada Republike Slovenije.

V času po osamosvojitvi Slovenije se letno rodi med 9 in 26 deklic z imenom Marija. Od leta 2011 dalje jih je bilo skupaj rojenih 108 in med deklicami, mlajšimi od 7 let, je bila Marija vsaka 660.

Vir: SURS

Najpogostejše ime v vseh statističnih regijah Slovenije

Ime Marija je najpogostejše žensko ime v vseh statističnih regijah , vendar pa med regijami obstajajo kar velike razlike.

Med vsemi prebivalkami je v začetku leta 2018 imelo ime Marija največ žensk, to je 7,9 odstotka, v pomurski regiji. Tam je bila Marija v povprečju vsaka 13. ženska. Najmanj, le 3,5 odstotka, jih je takrat bilo v obalno-kraški regiji. Tam je bila Marija vsaka 29. prebivalka te regije.

Marija v sestavljenih imenih

Ker je bilo ime Marija do konca sedemdesetih let modno in množično, so se zaradi potrebe po razlikovanju številnih Marij pojavila tudi dvojna imena, ki vsebujejo ime Marija bodisi na prvem ali drugem mestu, še ugotavljajo v Statističnem uradu.

Ime Marija se je kot prvo ali drugo ime v sestavljenem imenu doslej pojavilo v skoraj 1.000 imenih, med prvimi stotimi najpogostejšimi sestavljenimi ženskimi imeni pa 76-krat. Najpogostejše sestavljeno ime doslej je bilo Ana Marija, drugo Marija Magdalena, tretje Marija Ana, kaže statistika Statističnega urada Republike Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice