Vlada je sprejela novelo zakona o vrtcih, v kateri je uvedla kar nekaj novosti.

Vlada Republike Slovenije je sprejela spremenjeno novelo zakona o vrtcih. Pomočnik vzgojitelja bo dobil nov naziv, oddelke bo lahko organizirala fakulteta, sprememba pa je tudi pri obračunavanju znižanega plačila vrtca. Otroci, ki zaradi različnih razlogov niso vključeni v vrtec, novela predvideva brezplačno obiskovanje krajših programov v obsegu 240 ur letno, poroča žurnal24.

"Krajši programi, ki jih vrtci organizirajo za otroke, ki niso vključeni v vrtec, v letu pred obveznim vstopom v osnovno šolo, se bodo od 1. septembra 2018 financirali iz državnega proračuna," so zapisali v predlogu. "Z ukrepom želimo doseči, da bi se otroci, ki iz različnih razlogov niso vključeni v vrtec, v letu pred obveznim vstopom v osnovno šolo, vključili vsaj v 240-urni krajši program, ki bi ga v celoti financiral državni proračun."

Delež te starostne skupine otrok po navedbah predlagateljev v nekaterih okoljih že dosega 100 odstotkov, s tem ukrepom pa bi se lahko delež povečal tudi v okoljih, kjer dosegajo nižje vrednosti. Resorno ministrstvo pa bo moralo v ta namen v letu 2018 zagotoviti 600.000 evrov, v proračunu za leto 2019 pa dva milijona evrov.

Oddelki organizirani s strani fakultet

Zakon po novem omogoča, da oddelke javnih vrtcev organizirajo visokošolski zavodi, ki izvajajo študijski program predšolske vzgoje. Namen te novosti je, da se poveča strokovno sodelovanje vrtcev in visokošolskih zavodov.

Sprememba pri znižanem plačilu vrtca

Novela uvaja tudi novost na področju obračunavanja znižanega plačila vrtca. "Znižano plačilo za vrtec staršem pripada z dnem vključitve otroka v vrtec, če jim je bila izdana odločba, s katero se ta pravica priznava, najkasneje 60 dni po dnevu vključitve otroka v vrtec oziroma najkasneje v 60. dneh po izteku prejšnje odločbe o znižanem plačilu vrtca," so navedli v predlogu.

Naziv pomočnik vzgojitelja se bo preimenoval v vzgojitelja predšolskih otrok - pomočnik vzgojitelja.

Občine dobile večje pravice pri odločanju

Novela zakona predvideva, da bodo občine imele večjo svobodo pri odločanju glede znižanega plačila vrtca in vključevanja otrok v vrtec. "Občina bo lahko določila krajši rok za vključevanje otrok v vrtec s centralnega čakalnega seznama, kot je sedanjih 23 dni, vendar ne krajši od petih delovnih dni," je zapisano v predlogu. "Občine imajo pravno podlago v zakonu o vrtcih za odločanje o dodatnih popustih, ki jih priznavajo staršem za vrtec." To pomeni, da se lahko plačilo, ki je staršem določeno z odločbo CSD dodatno zniža. Občine, ki jih Zakon o vrtcih prinaša pravno podlago za odločanje o dodatnih popustih pri plačilu vrtca, kot so počitniške rezervacije ali dodatna znižanja, bodo z začetkom prihodnjega leta ločeno prikazovale višino sredstev, ki jo namenjajo za namen dodatnih ugodnosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice