Za veliko noč ne primankuje dobre hrane. Kakšen pa je njen globlji pomen?

Velika noč velja za največji in hkrati najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan tradicionalno praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na veliki petek so namreč Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih.

Kakšne barve bodo vaši pirhi?

Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja. Jezus bi naj s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovi (žegna) hrana, ki se potem zaužije za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji ima ta hrana določeno simboliko.

»Velikonočne pirhe Slovenci še vedno najpogosteje barvamo v tradicionalno najstarejšo barvo – rdečo, saj ta simbolizira kaplje Kristusove krvi,« pojasnjuje etnolog Janez Bogataj.

Suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica in ostala peciva pa trnjevo krono.

Zajci, kruh, rdeče vino ...

Jajca prav tako predstavljajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi celotno stvarstvo kot kozmično jajce.

Zajci nas v velikonočnem času spominjajo na pomlad in novo življenje. Kos nekvašenega kruha pa bi se po tradiciji naj jedel v znak spomina na Jezusovo žrtev.

Rdeče vino se pije v znak spomina na Jezusovo kri, ki naj bi bila prelita za vse ljudi.

Velika noč izvira iz poganskih navad

Na velikonočno nedeljo so v Sloveniji se po navadi izvajajo vstajenjske procesije, na čelu katerih nosijo kip vstalega Kristusa.

Praznik sam ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. V Sloveniji prazniku rečejo tudi vuzem.

Ker je Kristus vstal iz kamnitega groba podobno, kakor pišče pride iz jajca, in ker tudi krst pomeni vstop v novo življenje, je, kot zanimivost, jajce znamenje Kristusovega vstajenja ter hkrati tudi krsta. Izmenjavanje velikonočnih jajc oziroma pirhov izhaja že iz starih poganskih navad, na primer čaščenja boginje Eostre.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice