V Sloveniji iz delovnega in življenjskega okolja še nismo odstranili vseh izdelkov iz azbesta, zato ob pomladanskih čistilnih akcijah pogosto najdemo tovrstne odpadke neustrezno odložene oziroma odvržene v naravi.

Tako je v naravi moč najti različne azbestne odpadke: odsluženo strešno kritino, gradbene odpadke z azbestnimi tesnilnimi masami, smolami, lepili, azbestne opeke, azbestne betone, ostanke azbestno cementnih vodovodnih in kanalizacijskih cevi, kolena, peči (s tesnilnimi in izolacijskimi masami), talne obloge z azbestno izolacijo, plošče vinaz, različne izolacijske materiale, tesnila, paste, kite, fasadne plošče, stropne azbestne obloge, čisti azbest v obliki tkanine ali ometa, zavorne obloge, toplovodne kotle, grelce ...

Za vse, ki se bodo lotili čiščenja v naravi, na igriščih in poteh ali okrog svojega doma, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili nekaj priporočil.

Na divjih odlagališčih se najpogosteje komunalni odpadki mešajo z azbestnimi, zato je treba najprej odstraniti azbestne, šele potem ostale odpadke.

POZOR: Če med čistilno akcijo naletite na azbestne odpadke, jih nikakor ne odstranjujte sami, temveč o tem obvestite organizatorja čistilne akcije in odstranjevanje prepustite osebam, ki so za to usposobljene in opremljene. Azbestni odpadki so nevarni, zato je z njimi treba ravnati previdno. Pri odstranjevanju se je treba zavestno odločiti za zaščito sebe, drugih ljudi in okolja. Obvezna je uporaba osebne varovalne opreme.

Azbestna vlakna so rakotvorna, predvsem njihovo vdihavanje predstavlja veliko nevarnost za zdravje. Pri vdihu zaidejo globoko v pljuča, kjer lahko ostanejo več let preden povzročijo različne bolezni pljuč. Od izpostavljenosti azbestu do morebitnega pojava bolezni lahko preteče več let (od 10 do 40), znaki bolezni se pokažejo pozno in so neznačilni (kašelj, zadihanost, hripavost…).

Če kadarkoli, tudi izven čistilnih akcij, v naravi odkrijete odložene nevarne azbestne odpadke ali z njimi nasute poti, kolovoze, o tem obvestite Inšpektorat RS za okolje in prostor.

Azbestna vlakna so mikroskopsko majhna in lahka, v zraku lebdijo in so neuničljiva. Nevarno je vsako prav vsako, teh pa s prostim očesom ne vidimo, ne vohamo in med vdihavanjem tudi ne čutimo.

Če se kljub tveganju odločite in manjše količine azbestnih odpadkov poberete sami, se prepričajte, da na območju, kjer se odstranjuje azbest, niso prisotni otroci.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice