Ste vedeli, da se računalniki pokvarijo v prvih petih letih uporabe, največkrat zaradi baterije? Kaj lahko storite?

Ne samo, da računalniško opremo vsakodnevno uporabljamo za različne namene, dobesedno zanašamo se nanjo in je včasih naš edini pripomoček. A kot vsaka druga stvar se tudi računalnik, prenosnik, tablica ali tiskalnik kdaj pa kdaj pokvari. Marsikdo šele takrat občuti, kaj mu pomenijo te sodobne naprave. Čeprav se lahko pokvari vsaka naprava vsake znamke, pa je tudi analiza, ki so jo izvedli britanski partnerji Zveze potrošnikov Slovenije pri potrošniški organizaciji Which?, dokazala, da so nekatere znamke bolj, druge pa manj zanesljive. 

Cena ni pokazatelj

Raziskava, s katero je potrošniška organizacija Which? pridobila od svojih članov podatke o skoraj 35 tisoč različnih izdelkih, je dokazala, da potrošnik v trgovini zelo težko ugotovi, katera naprava se bo manj verjetno pokvarila. »Cena namreč ni nikakršen kazalnik, hkrati pa so včasih razlike med posameznimi znamkami res zelo velike,« pojasnjuje rezultate Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije. 

Prenosni računalniki najbolj pokvarljivi

Kar 28 odstotkom sodelujočih so se namreč pokvarili v prvih petih letih uporabe, največkrat jim jo je zagodla baterija (prav tako 28 odstotkov tovrstnih okvar). A raziskava je pokazala, da tudi klasični računalniki niso kdove kako zanesljive naprave, saj jih je petina tako ali drugače odpovedala v prvih petih letih. Pogosto je šlo za velike okvare ali popolno odpoved delovanja, kar je povzročilo velike stroške popravila ali je bilo treba računalnik zamenjati. Kar ena od osmih napak je povezana z odpovedjo trdega diska, kar pomeni, da uporabnik zelo verjetno izgubi vsaj del dokumentov, fotografij, videov in drugih vsebin. 

Tablični računalniki bolj zanesljivi

Podobna zgodba je pri tiskalnikih. Čeprav so postali v zadnjih letih elektronski izdelki zanesljivejši, pa to ne velja za tiskalnike. Četrtina jih namreč tako ali drugače odpove v prvih petih letih uporabe, pri najslabši znamki je bil v tem času delež okvarjenih celo več kot 50 odstotkov. Bolj zanesljivi so tablični računalniki, po treh letih jih brez okvar v povprečju ostane približno 85 odstotkov, nekaj več kot 80-odstotno povprečno zanesljivost pa so po petih letih uporabe dosegli tudi računalniki vse-v-enem

Nekatere okvare so popolnoma neodvisne od načina uporabe, a morda tudi do njih ne bi prišlo, če bi za naprave zgledno skrbeli. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice