Da bi se čimbolj izognili gneči pred in po prvomajskih praznikih, bodo trgovine to nedeljo lahko odprte.

Od začetke epidemije koronavirusa so bile ob nedeljah zaprte vse trgovine, razen izjem in dežurnih trgovin. Vlada je določila, da bodo to nedeljo trgovine izjemoma odprte z namenom izogibanja gneči.

V nedeljo trgovine odprte do 13. ure 

V petek in soboto bodo trgovine zaprte, v nedeljo, 3. maja, pa bodo tako izjemoma odprte živilske prodajalne, in sicer med 8. in 13. uro. Med večjimi trgovinami je izjema Jager, ki bo odprt med 7. 30 in 12. uro. Med 7. in 12. uro bo odprt tudi zeleni del osrednje tržnice na Vodnikovem trgu v Mariboru. Mlečno-mesni paviljon ne bo obratoval.

»Da se izognemo nakupovalni gneči pred in po koncu prvomajskih praznikov, bodo lahko prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, odprte tudi v nedeljo,« je na novinarski konferenci dejal Jelko Kacin.

Izkazovanje starosti z osebnim dokumentom ni potrebno

Sprostitve ukrepov bodo deležne tudi ranljivejše skupine, med katere spadajo starejši, invalidi in upokojenci. »Za te je zdaj nakupovalni čas rezerviran med 8. in 10. uro zjutraj, a če ne gre drugače, bodo lahko svoje nakupe opravili tudi pozneje,« je povedal Kacin.

Nakupovanje med 8. in 10. uro je še vedno rezervirano za ranljive skupine, vendar lahko starejši od 65 let odslej nakup opravijo tudi izven tega časovnega okvirja. Izkazovanje starosti se s tem odpravi.

Še vedno je treba upoštevati navodila za večjo varnost

Kljub odpravljanju nekaterih ukrepov, je treba še vedno upoštevati ohranjanje varne razdalje do drugih nakupovalcev. Prav tako ostaja obvezna uporaba zaščitne maske in razkuževanje rok. 

Odpiralni časi večjih trgovin 3. maja:

  • Lidl: 8.00 – 13.00
  • Hofer: 8.00 – 13.00
  • Tuš: 8.00 – 13.00
  • Mercator: 8.00 – 13.00
  • Spar in Interspar: 8.00 – 13.00
  • Leclerc: 8.00 – 13.00
  • Jager: 7.30 – 12.00

Bodo trgovine ob nedeljah zaprte?

Slovenski prodajalci so ob prazniku dela podali pobudo za zaprtje trgovin ob nedeljah tudi po epidemiji koronavirusa. Sindikatu delavcev trgovine Slovenije se je pridružila stranska Levica, ki je napovedala, da bodo v ta namen v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o trgovini. Njihov poziv je na Twitterju podprl tudi premier Janez Janša

Slovenci smo sicer že leta 2003 na referendumu izglasovali, da naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte, a se takrat izražena volja prebivalcev zaradi pritiskov trgovcev ni uresničila. Podporo ohranitvi nedeljskega zaprtja trgovin je izrekel tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je prepričan, da bi morali biti trgovci vsaj en dan na teden prosti.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Me nic ne moti,ce bodo naprej tudi ob nedeljah trgovine zaprte.

Starejše novice