Sploh vemo, kaj jemo? Majonezna omaka ni majoneza. Kako torej prepoznati »pravo« majonezo? Strokovnjaki iz Zveze potrošnikov Slovenije svetujejo.

Prava majoneza vsebuje vsaj 70 odstotkov maščobe in najmanj 5 odstotkov jajčnega rumenjaka. »Potrošniki, ki bodo prebrali seznam sestavin na izdelku, bodo videli, da je majoneza po večini narejena iz olja, najpogosteje je to sončnično olje. Jajčni rumenjak in voda sta druga in tretja sestavina na seznamu. Sledijo še kis in gorčica ter začimbe,« pojasnjujejo strokovnjaki iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Kako prepoznamo »pravo« majonezo? Obrnite izdelek in preberite seznam sestavin.

Pravilnik o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi namreč točno določa standard, ki mu mora ustrezati izdelek, da je lahko opredeljen kot majoneza, izdelana z emulgiranjem ene ali več vrst jedilnih rastlinskih olj v vodni fazi. Sestavina vodne faze je tudi kis. Kot emulgator se uporablja jajčni rumenjak. Majonezi lahko dodajo tudi gorčico, sladkor, začimbe, začimbne ekstrakte ter druge dovoljene dodatke. 

Izdelek lahko označijo kot »majoneza« le, če vsebuje najmanj 70 odstotkov maščobe in najmanj 5 odstotkov jajčnega rumenjaka.

Majonezna omaka. Čakaj ... Kaj?

Zveza potrošnikov Slovenije razliko pojasnjuje na zanimivem primeru – čeprav na polici v trgovini oba izdelka izgledata podobna, oba sta pakirana v tubi in imata v imenu majonezo, pa standardu za majonezo ustreza prvi izdelek, ki glede na seznam sestavin vsebuje 79 odstotkov sončničnega olja in 6 odstotkov jajčnega rumenjaka. Drugi izdelek vsebuje le 66 odstotkov maščobe in le 0,5 odstotka jajc.

»Ta izdelek torej ni majoneza. Na izdelku sta izpisani dve imeni: majoneza in majonezna omaka; prvo je v hrvaščini, drugo pa v slovenščini. Ker je proizvajalec ugotovil, da omaka ne ustreza standardu za majonezo, jo je poimenoval 'majonezna omaka'. A tudi slovenski potrošniki razumejo hrvaško besedo majoneza in bi tako v zmoti kupili nekaj, kar to ni,« opozarjajo. 

Izdelek 1 - »prava« majoneza (Vir: Zveza potrošnikov Slovenije)
Izdelek 2 - majonezna omaka (Vir: Zveza potrošnikov Slovenije)

Občasno brez slabe vesti

Majoneza je energijsko bogato živilo, ki vsebuje veliko maščobe - v povprečju kar 78 gramov maščobe v 100 gramih izdelka, a če jo uživamo v sklopu uravnotežene prehrane z veliko sadja in zelenjave ter prehranskih vlaknin, si jo lahko tu in tam privoščimo brez slabe vesti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice