Slika je simbolična.
V samo letošnjem letu sta se zaradi najdb neeksplodiranih ubojnih sredstev zgodili že dve smrtni nesreči. Najdena ubojna sredstva so zelo nevarna, zato je ključno pravilno ravnanje z njimi.

V zadnjem letu se je povečalo število najdb in intervencij ubojnih sredstev. Zgodili sta se dve smrtni nesreči z eksplozivnimi snovmi.

Prva je bila posledica eksplozije topovske granate iz obdobja 1. svetovne vojne na Voglarjih, preiskava o vzrokih druge v Postojni pa je še v teku.

Večino oziroma 55 odstotkov neeksplodiranih ubojnih sredstev so našli v severni Primorski regiji, sledijo pa ji Osrednjeslovenska, Gorenjska in Dolenjska regija.

Na neeksplodirana ubojna sredstva lahko naletimo po vsej državi, na vseh območjih, torej v hribih, dolinah, gorah, rekah, jezerih in v morju. Med najdbami so strelivo, ročne bombe, minometne in tromblonske mine, granate, letalske bombe in morske mine.

Kako ravnati?

Ob najdbi takšnega predmeta moramo čim prej obvestiti center za obveščanje na telefonsko številko 112 ali policijo na številko 113. Pri tem sporočimo čim več podatkov o kraju najdbe in predmetu. 

Če lahko, najdbo fotografiramo z mobilnim telefonom in jo posredujemo operaterju v klicni center. Ob klicu na številko 112 ali 113 posredujemo podatke kdo kliče, kraj najdbe, za kakšen predmet gre z opisom ter ali so ogroženi ljudje in živali. 

Kraj najdbe zavarujemo, predmeta se nikakor ne dotikamo, ga ne prestavljamo ali razstavljamo. Kraj, kjer je nevarni predmet, zapustimo po isti poti, po kateri smo do njega prišli. Prav tako ne kurimo ognja in ne uporabljamo zažigalnih sredstev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice