Na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani od prve epidemije naprej preučujejo, kako učinkovite so pravzaprav zaščitne maske. Testirali so več kot 150 mask in materialov ter ugotovili, da je pri nekaterih učinkovitost manj kot 20-odstotna.

Kot pojasnjuje Maja Remškar, vodja Centra za mikroskopijo in detekcijo nanodelcev na institutu, so od marca do danes izdali 67 delovnih poročil o testiranjih zaščitnih mask.

»Naredili smo več kot 150 testov različnih mask in materialov, iz katerih so zaščitne maske narejene. Po poletnem zatišju maske spet prihajajo v testiranje,« je dejala.

Različni materiali pokazali zelo različne rezultate

Rezultati testiranj so pokazali, da je učinkovitost mask pri varovanju pred prehajanjem novega koronavirusa zelo različna, od 19 do 82-odstotna. Slabši rezultati za maske pomenijo, da so se maske slabše prilegale na trdo robotsko glavo, ki jo uporabljamo kot simulacijo človeške glave.

Na splošno je bila filtracijska učinkovitost boljša pri maskah z nagubanim blagom, kot ga imajo kirurške maske in slabša pri gladkih krojih ter najslabša pri materialih iz raztegljivih blagov, pojasni sogovornica. 

»Za maske FFP3 smo izmerili 97 odstotno učinkovitost in za blago FFP3 maske je bila učinkovitost 99,9 odstotna. Za FFP2 maske smo izmerili učinkovitost od 49 do 75 odstotkov ter za blago teh mask od 90 do 100 odstotkov. Filtracijska učinkovitost različnih kirurških mask je bila od 77 do 81 odstotkov in njihovih materialov od 91 do 99,5 odstotkov,« pojasnjujejo.

Kaj pa pralne maske?

Pri pralnih maskah iz raztegljivega blaga, ki jih lahko doma sešijemo sami in jih večkrat uporabljamo, so ugotovili le 30 odstotno učinkovitost.

Testirali so tudi maske z vizirjem in ugotovili, da imajo te le 16 odstotno učinkovitost. Maska iz umetne svile ima 19 odstotno učinkovitost, material te maske pa 77 odstotno učinkovitost. Pri različnih bombažnih blagovih v dveh slojih so ugotovili od 25 odstotno (tetra blago za plenice) do 82 odstotno (poplin) učinkovitost. 

Za filtracijsko učinkovitost so pomembni gostota tkanja, tanka vlakna filtra, kemijska sestava vlaken in električni naboj na vlaknih, ki izboljšuje ujetje delcev. 

»Polimerni materiali v obliki netkanih tekstilij, ki tvorijo filtracijsko komponento FFP mask in kirurških mask, imajo naboj, ki pa se izgubi med sterilizacijo takih mask z etanolom ali s pranjem kirurških mask, zato se zmanjša tudi filtracijska učinkovitost ter z njo zaščita. Naravni materiali nimajo naboja, zato morajo biti ustrezno bolj gosto tkani ali pa kombinirani s polimernimi materiali,« še pojasnjujejo.

 

Bi želeli preveriti, kako učinkovita je vaša maska?

Na Institutu Jožef Stefan teste za bolnišnice, zdravstvene domove, zobozdravnike, ministrstva in raziskovalce opravljajo brezplačno. Teste za podjetja, uvoznike in tudi za fizične osebe pa zaračunajo. En test stane 60 evrov, običajno pa svetujejo dva testa, in sicer test maske in test blaga, saj le tako lahko docela ocenijo učinkovitost maske.

Večina mask je prišla iz zdravstvene stroke in od podjetij, le nekaj od fizičnih oseb, pove Remškarjeva.

»Cena pokriva honorar študentom, ki vsak test izvajajo po več ur v zaščitni opremi, saj testiranje poteka z uporabo kvarčnega nanoprahu, ki ima velikost delcev v istem območju velikosti, kot je virus SARS-COV-2. Pri delu z nanoprahovi je potrebna posebna previdnost in ustrezna zaščita dihal, sporočajo z Instituta. Laboratorij ni akretiditan za meritve, zato ne izdajajo certifikata, ampak delovno poročilo Instituta Jožef Stefan,« še dodajajo.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

MASKE NE POMAGAJO IN JIH NE BOMO VEČ NOSILI, ČE BI POMAGALE NE BI BILO TOLIKO "OKUŽENIH", NA ŠVSEDSKEM NIHČE NE NOSI MASKE IN NIMAJO NIČ VEČ OKUŽENIH NA 100,000 LJUDI KOT MI

SLO (nepreverjen)

Potrč daj nehaj no. HE,HE,HE,...

In reply to by dd (nepreverjen)

Starejše novice