Na poletnih piknikih ne gre mimo čevapčičev. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so preverili kakovost prepakiranih čevapčičev različnih slovenskih proizvajalcev. Kaj so ugotovili?

Za kilogram čevapčičev odštejemo med 5,73 in 10,81 evra. Razlike med njimi so torej velike, najbolje so se na testu odrezali najdražji čevapčiči.

Zveza potrošnikov Slovenije je ugotovila, da je v masi prepakiranih čevapčičev od 92 do 98 odstotkov mesa, ostalo predstavljajo sol, začimbe in razni dodatki. Le dva preizkušena izdelka sta bila brez aditivov in dodatkov za povečanje prostornine ter vezavo vode.

Med proizvajalci se razlikuje delež svinjine in govedine. Govedine je praviloma manj, in sicer od 30 do 46 odstotkov skupne mase izdelka, medtem ko je svinjine od 46 do 60 odstotkov. 

Poreklo mesa večinoma ni znano

Iz Zveze potrošnikov Slovenije so sporočili, da poreklo mesa pogosto ostaja uganka, saj na izdelkih piše le 'Poreklo mesa: Evropska unija'. Poreklo mesa je označeno le na polovici izdelkov. 

»Navedbe kot so 'Kakovost iz Slovenije', 'Slovenski izdelek' in 'Narejeno v Sloveniji' ne pomenijo nujno, da je tudi osnovna surovina iz Slovenije, če poreklo mesa ni posebej označeno. Povedo nam le, da je izdelek predelan v Sloveniji,« ob tem potrošnike opozarja Anja Bolha iz Zveze potrošnikov Slovenije. 

Proizvajalci čevapčičem dodajajo sestavine za povečanje prostornine

V laboratoriju so preverili deset različnih izdelkov, ki so proizvedeni pri treh proizvajalcih, in sicer so to Celjske mesnine, Meso Kamnik in Panvita Mir. 

»Preverjali smo osnovne kemijske lastnosti čevapčičev, torej vsebnost maščobe, soli, beljakovin in vezivnega tkiva. Glede na dogodke iz preteklega leta nas je zanimalo tudi, ali proizvajalci izdelkom dodajajo žveplov dioksid, ki v mesnih pripravkih ni dovoljen, ter prisotnost bakterij E.coli in Salmonela, ki lahko povzročita hude prebavne težave, ob zaužitju večjih količin celo hujše zdravstvene zaplete, če meso ni dobro pečeno. Izvedli smo senzorično analizo in preverili označbe,« je povzela način testiranja Anja Bolha.

Večini predpakiranih čevapčičev so dodani antioksidanti, kot sta askorbinska kislina (E300) in natrijev askorbat (E331), ki preprečujeta oksidacijo mesa, nekaterim čevapčičem so bila dodana še sredstva za uravnavanje kislosti.

Kratki nasveti Zveze potrošnikov Slovenije za kupovanje čevapčičev:

  • Izbirajte izdelke s čim manj sestavinami in čim večjim deležem mesa. Izogibajte se takih z dodanimi vlakninami in sladkorjem, saj ti dodatki poslabšajo senzorične lastnosti izdelka.
  • Pri nakupu bodite pazljivi na barvo izdelka, sive čevapčiče raje pustite na polici.
  • Čevapčiče iz mešanega mesa vedno dobro prepecite, skladno z navodili na embalaži.
  • Poskrbite za neprekinjeno hladno verigo, čevapčiče iz trgovine v izolirni vrečki takoj odnesite domov, shranite v hladilniku in čim prej porabite.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ilija (nepreverjen)

Ne samo kakovost čevapčičev sumljivo je nasplošno že mleto meso v vseh velikih trgovskih centri zato zadnje čase prosim da ga kar pred mano zmeljejo izberem govedino in sinko in to je to maso si pa sam narediš malo se igraš pa bo receptov je pa ogromno.

Starejše novice