V strokovni skupini za covid-19 poteka intenzivna razprava o tem, kako ukrepati in preprečiti vnose okužb s Hrvaške. Ena od možnosti je uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam in obvezna karantena po vrnitvi v Slovenijo, a le za mlajše od 35 let.

Kot je za STA pojasnil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek razmišljajo o obvezni karanteni po povratku v Slovenijo, ki bi jo lahko odredili le za osebe, stare med 15 in 35 let.

Od začetka junija do 12. avgusta je bilo iz Hrvaške 70 vnešenih primerov okužbe, v zadnjih dneh število narašča. »Hrvaška postaja zelo pomembna destinacija za vnos okuženih oseb v slovenski prostor,« je opozoril Krek.

»To nas zelo skrbi, ker imamo zelo veliko ljudi na hrvaški obali. Do sedaj je bila očitno na Hrvaškem takšna struktura dopustnikov, ki ni hodila v nočne lokale. Zadeve so se obrnile, očitno je zdaj veliko mladih, ki hodijo v nočne lokale,« je za STA ocenil Krek.

Vir okužb je v nočnih lokalih

Povedal je, da je imel v četrtek dolgo pogovor s prvim možem hrvaškega zavoda za javno zdravja Krunoslavom Capakom in ugotovila sta, da je izvor okužb tako slovenskih kot hrvaških državljanov na Hrvaškem na istih lokacijah, gre za nočne lokale. Zato pozdravlja odločitev Hrvaške, da vsaj začasno zapre nočne lokale.

Kreku se zdi nepojmljivo, da ljudje kljub vsem pozivom in opozorilom še vedno hodijo v nočne klube. »Če bi vsi opravili svojo nalogo, bi bili na varni strani. Če pa ga eni biksajo, imamo problem. In potem bodo zaradi tega, ker ga eni biksajo, morali vsi v karanteno,« je opozoril.

Karantena le za mlade dopustnike?

Problematični so zlasti številni vnosi okužbe med mladimi. Tako imajo na voljo več možnosti za uvedbo karantene.

Ena od njih je, da bi jo odredili za mlade v starostnih skupinah od 15 do 35 let. Druga možnost je, da jo odredijo za vse. Lahko pa bi zahtevali negativen test na okužbo z novim koronavirusom ob vstopu v državo, ki ne bi smel biti starejši od 36 ur.

Cilj je, da gredo jeseni vsi otroci v šole

Krek si želi, da bi novo šolsko leto začeli v šolah: »Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje si želimo, da bi bile šole polne. To podpiramo in želimo, da so otroci v šoli, v skupini, da se družijo s sovrstniki.«

Z ministrstvom za izobraževanje so že pred nekaj časa dorekli različne modele izobraževanja v času epidemije. V šole bodo skušali vpeljati različne modele, v principu pa gre za sistem, po katerem se učenci različnih razredov v šoli ne bi srečevali, na avtobusih pa bi nosili maske.

Tako bi zmanjšali tveganje za prenos, če bi do okužbe v določenem razredu prišlo, pa bi v karanteno poslali samo en razred in ne celotne šole. A to bo možno le v primeru, če se bodo po šolah držali njihovih navodil.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Krek s svojo skupino šalabajzerjev nima pojma o pojmu. Zdaj bi naj mladi začeli hoditi v nočne klube. Pravilna politika bi bila, pustiti mlade na miru, saj okužbo v veliki večini prebolijo brez problemov. Ščititi pa starejše in ranljive skupine kolikor se pač da. Tako bi si pridobili čredno imuniteto. Seveda pa so Krek in njegovi poborniki cepljenja z še neznanim cepivom. Zato s svojimi ukrepi povzročajo samo ogromno škodo.

Starejše novice