Fotografija je simbolična
V zdravstvene ustanove po Sloveniji je bilo razdeljenih 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je zavodu za blagovne rezerve dostavilo podjetje Geneplanet.

V javnosti še odmeva dobava ventilatorjev Siriusmed R30, ki bi naj bili neprimerni za zdravljenje bolnikov s covid-19 in pri nakupu katerih je država zaobšla stroko. Takšno mnenje je sprejela strokovna komisija pod vodstvom zdravnika Marka Noča, prvi ga pa je javnosti predstavil zdravnik Rihard Knafelj v oddaji Tarča, zaradi česar je bil kaj kmalu deležen številnih kritik in napadov.

»Ventilatorji so nižjega oziroma srednjega zmogljivostnega razreda in za bolnike s covidom, glede na to, kaj imamo trenutno na razpolago od ventilatorjev, niso primerni,« je takrat poudaril Knafelj.

Kljub temu pa takšnega stališča ne zagovarja Tomislav Mirkovič iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki pravi, da je ta tip ventilatorjev, primeren tudi za obravnavo bolnikov s covidom-19, če imajo kompresor, ogrevane cevi in vlažilec. To je naposled potrdil še Noč, ki je ostro obsodil polemiziranje javnosti in umetno ustvarjen razkol v stroki in se tudi postavil v bran Knaflju.

Foto: Bobo

Odziv Geneplaneta

Zaradi škodovanja ugleda sicer priznanega podjetja Geneplanet so se odzvali tudi v vodstvu podjetja, ki je omenjene ventilatorje nabavljalo in so zato predlagali sporazumno razvezo pogodb. Ministrstvo za zdravje je naposled odločilo, da se 90 ventilatorjev, ki jih je Geneplanet dobavil zavodu za blagovne rezerve, obdrži ob zagotovilu ustrezne dodatne opreme. Medtem pa bodo 20 tovrstnih ventilatorjev, ki so v skladišču v Rojah, vrnili. Pogodba za dobavo preostalih 110 ventilatorjev se s tem prekine.

Iz Geneplaneta še sporočajo, da njihove ventilatorje uporablja 12 slovenskih bolnišnic, od tega oba univerzitetna klinična centra ter splošne bolnišnice Celje, Murska Sobota, Ptuj, Nova Gorica, Trbovlje, Slovenj Gradec, Izola in Brežice. V bolnišnicah so izvedli tudi usposabljanje za uporabo, je razvidno iz prejetega gradiva, ki ga je posredovalo podjetje Geneplanet.

Porazdelitev ventilatorjev Siriusmed R30

Največ, 20 ventilatorjev, je prejela Splošna bolnišnica Celje, ki ji z 11 ventilatorji sledi Splošna bolnišnica Murska Sobota, Univerzitetni klinični center Ljubljana in Maribor s po 10 ventilatorji, Ptuj s sedmimi, Topolšica s šestimi, Nova Gorica in Trbovlje s petimi, Slovenj Gradec s štirimi, Izola s tremi, Brežice z dvema in Bolnišnica Sežana z enim ventilatorjem.

Prav zaradi trditve Geneplaneta, ki pravi, »da so ventilatorji nameščeni v univerzitetnih kliničnih centrih, splošnih bolnišnicah in bolnišnicah po Sloveniji«, smo preverili, ali v naših bolnišnicah res uporabljajo omenjene ventilatorje ali pa imajo kot v primeru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, omenjene ventilatorje shranjene v skladišču.

Foto: Bobo

Univerzitetni klinični center Maribor prejetih ventilatorjev ne uporablja

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor imajo trenutno na razpolago 41 lastnih ventilatorjev za predihavanje odraslih bolnikov, ki so pripravljeni za uporabo oziroma so v uporabi, pri čemer prevladujeta znamki Draeger in Hamilton. Omenjeni znamki ventilatorjev sta primerni za zdravljenje bolnikov s covid-19.

Na drugi strani je Univerzitetni klinični center Maribor iz Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve prejel deset Siriusmed ventilatorjev, ki pa jih po naših pridobljenih podatkih, do zdaj še niso uporabili za bolnike s covid-19, saj ventilatorji potrebujejo dodatno opremo.

Ali bi že omenjene ventilatorje uporabili pri bolnikih s covidom pa odgovarjajo, da v »primeru zelo velikega števila covid bolnikov, ki bi potrebovali mehansko predihavanje in bi s tovrstnim podpornim zdravljenjem reševali življenja«. Na vprašanja, kje se sedaj nahajajo prejeti Siriusmed R30 ventilatorji in ali je njihov strokovni kader označil ventilatorje za primerne pri zdravljenju pacientov s covid-19 pa v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ne odgovarjajo.

So ventilatorji Siriusmed R30 res nevarni?

Kot piše RTV SLO so pet medicinskih ventilatorjev tega tipa dobavitelja Geneplanet prejeli tudi v Splošni bolnišnici Izola, kjer pa jih »imajo v kleti, saj so skupaj s strokovnjaki ocenili, da niso le neprimerni za covid-19, ampak celo nevarni«.

Po odgovore so se tudi sami obrnili na Splošno bolnišnico Izola, ki so nam potrdili, da so iz blagovnih rezerv prejeli osem respiratorjev, in sicer tri respiratorje Siriusmed R30 in pet respiratorjev znamke Bellavista.

Zaradi ugodne epidemiološke slike še respiratorjev niso uporabili, na vprašanje glede poročanja, da so ventilatorji nevarni, pa Radivoj Nardin, direktor Splošne bolnišnice Izola, ni seznanjen.

Foto: Bobo

Zaradi ugodne epidemiološke slike ventilatorjev na Ptuju ne potrebujejo

Ventilatorje je prejela tudi Splošna bolnišnica Ptuj, kjer Teodor Pevec, strokovni vodja bolnišnice, pravi, da so jih bili zelo veseli, saj s prejšnjimi ventilatorji niso zmogli zagotavljati ustrezno oskrbo vsem bolnikov. Trenutno imajo v uporabi dva tovrstna ventilatorja, zaradi ugodne epidemiološke slike pa jih za zdravljenje covid-19 pacientov ne potrebujejo.

Kljub temu smo Pevca povprašali, ali bi ventilator Siriusmed R30 uporabili pri pacientu z novim koronavirusom, ki pa je kot odgovor citiral Riharda Knaflja in zapisal, da je »v primeru črne noči tudi balon za predihavanje dober«.

Ventilatorjev med drugim ne uporabljajo niti Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, niti Splošni bolnišnici Brežice in Sežana.

Ventilatorje uporabljajo le v Celju, vendar ne pri bolnikih s covid-19

Edina bolnišnica, ki ventilatorje uporablja, je Splošna bolnišnica Celje, ki jo vodi nekdanja SMC-jeva poslanka Margareta Guček Zakošek, ki je bila v prejšnjem mandatu tudi njihova poslanka in pozneje državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu pri Zdravku Počivalšku.

V Splošni bolnišnici Celje so na začetku epidemije ocenili, da nujno potrebujejo vsaj 20 dodatnih ventilatorjev. Bolnišnica je sprva sama sprožila nabavne procese in pozvala dobavitelje k oddaji ponudb. Te pa so prekinili 29. marca, ko jim je Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve dostavil 20 ventilatorjev Siriusmed R30.

»Naši strokovnjaki so opremo pregledali in ocenili, da ustrezajo tehničnim karakteristikam, ki jih za zdravljenje covid-19 bolnikov priporoča Evropsko združenje za intenzivno medicino in tako primerni za uporabo. Ventilatorji Siriusmed R30 omogočajo vse standardne načine ventilacije,« pišejo v Splošni bolnišnici Celje in dodajajo, da so bili njihovi ventilatorji že ob prevzemu opremljeni s kompresorjem.

»Z ventilatorji Siriusmed R30, ki nam jih je dobavil Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve, smo v Splošni bolnišnici Celje opremili dodatno enoto za intenzivno medicino, imenovano OIIM 2, ki je bila v osnovi namenjena zdravljenju kritično bolnih internističnih pacientov, ki niso okuženi s covid-19. Na njej smo z omenjenimi ventilatorji brez zapletov do tega trenutka zdravili 18 necovid pacientov,« še dodajo v Splošni bolnišnici Celje.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Bolj kot ne se na njih do sedaj nabira prah

Odpovedi zdrav… (nepreverjen)

in sporne bolnice zapreti.

In reply to by Navijac (nepreverjen)

Starejše novice