Župani, podjetja in banke so si, kot kaže, znova prislužili zaupanje Slovencev. Kritični smo predvsem do medijev, zdravstva in šolstva.

Od leta 2012, ko smo še bili v primežu krize, se je v državi marsikdaj spremenilo. Kako te spremembe vplivajo na naše počutje, zadovoljstvo in kako se odražajo na našem zaupanju v različne institucije in društva, razkrivajo tudi rezultati raziskave Ogledalo Slovenije, ki so jo pred kratkim opravili v družbi Valicon.

Podjetje, ki spremlja javno mnenje v Sloveniji, je v letu 2012 anketiralo 1.733 oseb in lani 1.001 osebo ter jih povprašalo po zadovoljstvu s splošnim stanjem v družbi, pričakovanjih o prihodnosti in oceni osebne sreče.

Med drugim so tako ugotovili, da smo Slovenci z razmerami malce bolj zadovoljni kot smo bili aprila lani, obenem pa je to najvišji rezultat od decembra 2012, ko smo bili priča najnižjemu zadovoljstvu s stanjem v družbi. Spomnimo, da so prav takrat po državi potekali številni protesti. 

Zadovoljstvo in zaupanje v institucije navzgor

V primerjavi z decembrom 2012 se je delež zadovoljnih povečal z dveh na kar 28 odstotkov, delež nezadovoljnih pa se je več kot prepolovil in je s 44 odstotki trenutno najnižji, odkar izvajajo raziskavo.

»Kljub večletnemu obdobju gospodarske rasti in naraščanju zadovoljstva s stanjem v družbi, pa se delež zelo srečnih ne povečuje sorazmerno. Je pa razlika med zelo srečnimi (9 odstotkov) in tistimi, ki sploh niso srečni (5 odstotkov), veliko manjša, kot je bila na primer leta 2013 (in v letih do februarja 2017), ko je bilo razmerje obrnjeno in je bilo občutno več tistih, ki sploh niso bili srečni (29 odstotkov), kot tistih, ki so bili zelo srečni (4 odstotki).«

Še posebej zanimiv pa je vpogled v odnos, ki ga Slovenci danes gojimo do posameznih institucij in poklicev.
Povprečno zaupanje v institucije je namreč v primerjavi s prejšnjo meritvijo naraslo za šest odstotnih točk, še večjo razliko, kar 12 odsotnih točk pa je opaziti v primerjavi z decembrom 2012, ko je bilo povsem na dnu. 

Mediji v nemilosti javnosti, povratek županov, slovenskih podjetij in bank

Zaupanje v vlado se je v primerjavi z decembrom 2012 na primer dvignilo za kar 19 odstotnih točk, čeprav večina političnih funkcij še vedno ostaja v negativnem območju. S cerkvijo pravzaprav zasedajo zadnjih nekaj mest na lestvici. 

Največji padec stopnje zaupanja je v zadnjih sedmih letih sicer doletel medije, ki so se znašli na 19. mesto. Stopnja zaupanja se jim je znižala z -25 na -44 odstotnih točk. Razmeroma visok padec stopnje zaupanja beležita še zdravstvo in šolstvo, upadlo pa je tudi zaupanje v velika tuja podjetja.

Na drugi strani je zaupanje v primerjavi z decembrom 2012 najbolj naraslo županom, velikim slovenskim podjetjem in bankam. Relativno visoko rast dosegajo še predsednik republike in sodišča. Najbolj zaupanja vredna institucija ostajajo mala slovenska podjetja, sledijo podjetja anketirancev, in policija, ki je v primerjavi z vstajniškim decembrom pridobila celih 20 odstotnih točk. 

Gasilci še naprej uživajo neomajno zaupanje 

Med poklici na prvem mestu tudi tokrat kraljujejo gasilci, ki so od leta 2012 še nekoliko pridobili na zaupanju, sledijo medicinske sestre in znanstveniki. 

Pri dnu lestvice medtem zasledimo duhovnike, vladne ministre in politike na splošno, vendar pa velja izpostaviti, da se je tudi v teh primerih stopnja zaupanja v zadnjih šestih letih nekoliko okrepila.

Kaj menite? So ti premiki posledica težav zdravstvenega sistema, razmaha lažnih novic in gospodarske rasti ali česa drugega? 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice