Minister za kulturo Vasko Simmoniti je predstavil nabor ukrepov za področje kulture in napovedal odprtje javnih zavodov.

V državnem zboru bodo danes in jutri obravnavali popravke prvega protikorona paketa in predlog drugega zakona, tako bo po napovedih do konca meseca sprejet nov sveženj ukrepov za blaženje posledic epidemije koronavirusa.

Minister za kulturo Vasko Simmoniti je predstavil ukrepe, ki na področju kulture blažijo stanje zaradi epidemije.

  • Javni zavodi, ki so pretežno financirani s strani države, so ostali nepoškodovani kljub prekinitvi njihovega poslovanja.
  • Na področju društev in nevladnih organizacij so zagotovili, da dobijo zaposleni primerno nadomestilo.
  • Samozaposleni v kulturi so opravičeni plačila prispevkov in do temeljnega dohodka, delno samozaposleni v sorazmernem deležu.
  • Primerno nadomestilo tudi za verske uslužbence.
  • Oprostitev RTV prispevka za gostinsko in storitveno dejavnost.

V knjižnico že po prvomajskih praznikih

Simmoniti je ob tem še napovedal, da bi lahko že v začetku maja prišlo do otvoritve galerij, muzejev, knjižnic in še morda nekaterih drugih zavodov.

Zeleno luč mora dati strokovna skupina v okviru ministrstva za zdravje, do katere pa naj bi prišlo že v prihodnjih dneh. 

»Trudimo se, da zagotovimo pogoje, da nobena od kulturnih dejavnosti ne ugasne ali da bi kakorkoli bila tako prizadeta, da bi bila na poti ugašanja. Zagotovili bomo, da bo kultura zaživela v polni meri, ko prebrodimo to nesrečno krizo,« je še optimistično dejal minister za kulturo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Zakaj so zaprli knjižnice za vračilo knjig ?
Zato ,da bodo potem stali v vrstah do Šentilja za vračilo knjig. Nesposobnost organiziranja knjižnic po občinah .

Starejše novice