Slika je simbolična.
V povprečju v Mariboru vsaj en centimeter snega zapade 2. decembra. Najhitreje je štajersko prestolnico bela odeja pobelila 24. oktobra, najkasneje pa 24. decembra.

Zaenkrat na prvi sneg po nižinah še čakamo, 8. novembra je pobelilo le nekatere alpske doline.

Po napovedih Agencije Republike Slovenije za okolje lahko v prihodnjem tednu pričakujemo ohladitev, nekatere modelske napovedi zlasti za višjeležeče kraje dajejo tudi snežne padavine.

»Iz izkušenj vemo, da zanesljivost napovedi po petem dnevu hitro pade. Zaenkrat se torej z napovedjo snega še ne bomo obremenjevali,« dodajajo državni meteorologi.

Za nekatere kraje po Sloveniji so preučili podatke prve jesenske oziroma zimske snežne odeje v preteklosti. Osredotočili so se na podatke, ko je bila višina novega snega vsaj en centimeter.

Uporabili so nize meritev, ki večinoma segajo od leta 1950 do 2020. Ni presenečenje, da v povprečju snežno odejo najbolj zgodaj beležimo v višjih legah.

V Zgornjesavski dolini sneg običajno pade že v začetku novembra, le nekaj dni kasneje v Novi vasi na Blokah, okoli 20. novembra v Kočevju. 

Kako je po nižinah v notranjosti Slovenije?

Po nižinah v notranjosti Sloveniji v povprečju prvi sneg zapade ob koncu novembra ali v začetku decembra. Seveda, pa se to v posameznih letih precej razlikuje.

Tudi po nižinah je nekajkrat v zadnjih sedemdesetih letih snežilo že oktobra, nazadnje leta 2012. V višjih predelih so beležili prvi sneg celo septembra, leta 1957 je v Ratečah snežilo že 15. septembra. Vendar je zgodnji sneg pobralo v le nekaj urah.

Včasih je potrebno na snežno odejo čakati zelo dolgo. Leta 1975 je v Ljubljani prvi sneg zapadel šele 20. februarja, najvišja snežna odeja pa je bila ob koncu marca, in sicer 14 centimetrov.

Povprečni, najbolj zgoden in najpoznejši datum s prvo snežno odejo v sezoni. Uporabili so nize meritev, ki večinoma segajo od leta 1950 do 2020 (vir: ARSO).

Ob segrevanju ozračja je snega vedno manj. Po besedah državnih meteorologov je samo vprašanja časa (let), kdaj bo po nižinah minila zima povsem brez snega.

Kljub naraščanju temperature pa bo v kakšni zimi še pogosto ali obilno snežilo. Tako je bilo na primer v zimi 2012/2013, ko je januarja in februarja zlasti na Dolenjskem zapadlo nenavadno veliko snega.

Kako je z negativno temperaturo zraka jeseni?

V precejšnjem delu Slovenije so negativno temperaturo to jesen že izmerili ob koncu oktobra.

Na Primorskem in tudi v Ljubljani pa do sedaj temperatura še ni padla pod ledišče. Običajno je po nižinah zabeležena prva negativna temperatura v sredini ali ob koncu oktobra.

V alpskih dolinah je to ob koncu septembra, v mraziščih Notranjske oziroma dinarskega sveta okoli 10. septembra.

Septembrski »minus« je vsaj v večjem delu Slovenije vedno redkejši, zadnja leta je opazen trend pomikanja prve negativne temperature proti sredini ali koncu novembra, zlasti to velja za mestna središča.

Povprečni, najbolj zgoden in najpoznejši datum prve negativne temperature. Uporabili so nize meritev, ki večinoma segajo od leta 1950 do 2020. Za meteorološko postajo Babno Polje za obdobje od 1991 do 2003 nimajo meritev (vir: ARSO).

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kona (nepreverjen)

Ne kličite hudiča bo že sam prišel takrat ko ga najmanj potrebuješ.

Starejše novice