Se nameravate upokojiti letos? Ste preverili, ali boste morali oddelati še kakšen mesec?

Pokojninska reforma iz leta 2012 za vse tiste, ki se bodo upokojevali letos, pomeni, da bodo morali za izplačilo polne pokojnine dopolniti še štiri mesece več, kot je to veljalo lani.

Ženske se bodo lahko letos starostno upokojile pri 59 letih in štirih mesecih, imeti pa bodo morale 39 let in osem mesecev pokojninske dobe brez dokupa. Moški bodo morali biti stari 59 let in osem mesecev ter imeti 40 let pokojninske dobe brez dokupa. 

Ženske pa se bodo lahko letos upokojile tudi, če bodo stare 63 let in šest mesecev ter imele najmanj 20 let pokojninske dobe. Prav tako se bodo lahko upokojile tiste, ki bodo stare 65 let in bodo imele najmanj 15 let zavarovalne dobe. Moški se bodo poleg že omenjenih pogojev lahko upokojili tudi s 65 leti starosti in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe.

Spremembe so tudi pri pokojninski osnovi. Odslej se namreč upošteva najugodnejših in zaporednih 23 let zavarovanja.

Upoštevajo tudi služenje vojaškega roka in število otrok

Pravico do starostne pokojnine je mogoče dobiti prej ob uveljavljanju skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, služenju vojaškega roka za dve tretjini njegovega dejanskega trajanja in zaradi vstopa v pokojninsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom. 

Zaradi otrok se ženski oziroma moškemu, če je dopolnil 38 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko zniža starostna meja 65 let, največ do dopolnjenega 61. leta starosti. Zaradi služenja obveznega vojaškega roka se moškemu, ki je dopolnil 38 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko zniža starostna meja 65 let največ do dopolnjenega 63. leta starosti.

Prispevki za pokojninsko zavarovanje se počasi višajo

V skladu s pokojninsko reformo pa se višajo tudi prispevne stopnje za nekatere zavarovance, in sicer samozaposlene, kmete, verske uslužbence, rejnike ... Cilj Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je namreč uskladitev vseh najnižjih prispevnih stopenj za pokojninske prispevke na 60 odstotkov povprečne plače.

Za razliko od postopnega višanja minimalnih prispevkov za pokojninsko zavarovanje pa zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju že zdaj določa, da pri vseh tistih, ki opravljajo gospodarske dejavnosti, minimalna osnova za zdravstveno zavarovanje ne sme biti nižja od 60 odstotkov povprečne plače. Pri ostalih se ta obračunava glede na dejansko plačo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice