Inšpektorji so odkrili, da so v mesarji v trgovinah v maso za pleskavice in čevapčiče mešali žveplov dioksid. Zaključujejo, da naj bi šlo za prakse posameznikov. Toda, zakaj bi bilo to v interesu posameznikov, ki delajo v omenjenih trgovinah?

Ministrstvo za kmetijstvo je sinoči razkrilo, v katerih trgovinah je bila z vzorčenjem dokazana prisotnost nedovoljenega aditiva iz skupine sulfitov v mesu. To so poslovalnice Supermarket Tuš Grosuplje, Mesnica Mercator Kranj, Hipermarket Mercator Celje in Tuš supermarket Lesce.

Inšpektorji so odkrili, da so v mesarji v maso za pleskavice in čevapčiče mešali žveplov dioksid, ki poleg tega spada v skupino alergenov, da bi preprečili oksidacijo. V praksi to pomeni, da je sulfit staro meso obarval, da je meso na videz delovalo sveže in rdeče barve.

V poročilu o izvajanju posebnega nadzora nad uporabo aditivov v proizvodnji oziroma pripravi mesnih pripravkov inšpektorji navajajo, da naj bi šlo za prakse posameznikov, ki so delali v mesnicah, in menda ne navodila trgovskih verig.

Toda, kdo zares stoji za idejo barvanja mase za čevapčiče in pleskavice, da bi delovalo sveže rdeče barve? Zakaj bi bilo to v interesu posameznikov? In še: kje so posamezniki - če je bilo dodajanje žveplovega dioksida res njihova lastna ideja in praksa - kupovali sporni aditiv? S čigavim denarjem?

Teh odgovorov inšpektorji v poročilu ne ponudijo. Izvemo le, da uporaba nedovoljenega aditiva ni bila nadzorovana s strani sistema notranjih kontrol v trgovskih verigah: »Odkrita nedovoljena praksa pri proizvodnji mletega mesa in mesnih pripravkov je bila razširjena predvsem v obratih kategorije 'mesnice' v večjih trgovskih verigah. Uporaba nedovoljenega aditiva ni bila nadzorovana s strani sistema notranjih kontrol v trgovskih verigah oziroma pri nosilcih dejavnosti.«

Za koliko spornih mesnih pripravkov je šlo, ni znano. 

Prisotnost prepovedanega aditiva so ugotovili v poslovalnici supermarketa z vzorčenjem že 6. junija 2019, v drugi poslovalnici iste trgovske je uporabo sulfita priznal celo sam zaposleni, pravijo na upravi za varno hrano. 

Inšpekcija je nato ugotovila uporabo sulfita tudi v mesnici tretje trgovske verige in to v poslovalnicah v različnih krajih Slovenije. Ugotovljena količina žveplovega dioksida je bila takšna, da so vzorci bili ocenjeni kot nevarna živila. 

Inšpektorji so v okviru nadzora izdali devet opozoril, v enem primeru prepovedali prodajo in promet mesnih pripravkov, v dveh primerih pa so uvedli prekrškovni postopek. Postopki izrekanja glob kršiteljem pa še niso zaključeni.

Seznam trgovin, v katerih je bila z vzorčenjem dokazana prisotnost nedovoljenega aditiva sulfita:

- Poslovalnica Supermarket Tuš Grosuplje, Gasilska ul.1,
- Mesnica Mercator, HM Kranj, Primskovo,
- Hipermarket Mercator Celje, Opekarniška 9, Celje,
- Tuš supermarket Lesce.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice