Planinska zveza Slovenije ocenjuje, da je bila letošnja planinska sezona ena boljših v zadnjem desetletju, k temu je zagotovo pripomoglo tudi lepo vreme.

Splošno povečevanje števila tujih obiskovalcev v Sloveniji se odraža tudi v večjem obisku planinskih koč, žal pa tudi v številu intervencij gorske reševalne službe, ki je letos zabeležila rekordno število intervencij.

»Poletna sezona v planinskih kočah je bila ena boljših v zadnjih desetih letih, čemur sta botrovala tako obisku gora naklonjeno vreme kot porast števila tujih obiskovalcev v Sloveniji. Vreme je bilo sicer julija in septembra nekoliko spremenljivo, večinoma pa stabilno in primerno za obisk visokogorja in sredogorj,« ocenjuje Dušan Prašnik s Planinske zveze Slovenije.

Izjemno visok delež tujih turistov

»Najbolj se to kaže v obdobjih slabšega vremena, ko tujci vseeno pridejo do planinskih koč, njihov delež je izjemno visok tudi na začetku poletne sezone, ko so Slovenci praviloma na morju. Nekatere koče v visokogorju beležijo tudi več kot 70 odstotkov tujih gostov, v povprečju pa tujci dosegajo že polovico vseh nočitev v planinskih kočah v Sloveniji,«  je še dodal.

STA poroča, da je porast tujih gostov opazen tudi v sredogorskih kočah, povečuje pa se tudi število tujih gostov, ki hodijo po Slovenski planinski poti. Prav zato je vodnik Slovenska planinska pot poleti izšel tudi v angleščini.

Skoraj 2 milijona obiskov

Letošnja sezona je bila zelo dobra v visokogorju, v osrednjem delu Julijskih Alp so nekatere koče zabeležile rekorden obisk. V sredogorju in nižje ležečih planinskih kočah je obisk na splošno dober, ponekod nadpovprečen, ocenjujeo na planinski zvezi. Slovenijo prepreda mreža več kot 10.000 kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov s 7400 ležišči in več kot 10.000 sedišči. Po podatkih planinske zveze jih je letos obiskalo preko 1,7 milijona obiskovalcev.

Rekordno število intervencij

»Lansko leto smo prvič presegli številko 500, sedaj imamo pa že preko 560 intervencij, pa sta do konca leta še dva meseca,« je za STA izpostavil Jani Bele iz Gorske reševalne zveze Slovenije.

Gorski reševalci so letos do 29. oktobra opravili kar 561 intervencij, v katerih so pomagali 604 osebam. 226 obravnavanih gornikov  je bilo nepoškodovanih, 79 gornikov je bilo lažje, 78 pa težje poškodovanih. Gorski reševalci so pomagali 20 lažje in 15 huje obolelim gornikom, intervenirali pa so tudi v primeru 20 mrtvih in treh pogrešanih gornikov. 

Izmed 546 obravnavanih nesreč se je 261 nesreč zgodilo ob hoji po poti, 55 ob hoji po brezpotju. 25 oseb je pomoč potrebovalo pri plezanju, 19 pri smučanju, 16 pa pri kolesarjenju.

Planinska sezona skozi celo leto

Vzrok za večje število nesreč Bele vidi v dejstvu, da je bila planinska sezona včasih osredotočena na poletne mesece, sedaj pa traja celo leto.

»Opažamo porast akcij zaradi fizične nepripravljenosti, se pravi, da ljudje omagajo. Kar nekaj akcij pa je bilo tudi takih, ki jih imenujemo mobi akcije, « je dejal Bele in pojasnil, da jih vse več nepoškodovanih ljudi pokliče, ko se bliža noč in ne vedo, kam naprej. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice