Foto: UKC Maribor
Analitiki ugotavljajo, da upada zanimanje za cepljenje, saj smo padli na marčevsko raven. Če smo maja v enem tednu cepili več kot 71.000 oseb, smo jih v zadnjem tednu okoli 23.000.

Minister za zdravje Janez Poklukar je Slovence je na včerajšnji izjavi za javnost v Radečah ponovno pozval k cepljenju, saj je dejal, da »moramo v juliju in avgustu doseči čim večjo precepljenost«.

Ne izključuje niti možnosti, da bi bile v primeru hudega jesenskega vala nekatere dejavnosti, kot je na primer gostinstvo, dostopne samo cepljenim.

Kmalu konec brezplačnega testiranja

Poklukar je spomnil, da je ključen datum 23. avgust, ko se končuje, razen za izjeme, brezplačno hitro testiranje. 

»Ta datum je čas, dokler lahko vsi pridobimo status cepljene osebe, « je dodal.

Minister za zdravje meni, da je ključno, da se cepimo sedaj. V juliju in avgustu bi morali doseči čim večjo precepljenost, ker so jesenski in zimski časi bolj naklonjeni virusu.

»Ta trenutek je prednostna naloga ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da dosežemo zadostno precepljenost do jeseni,« poudarja.

Dodal je še, da se bomo s cepljenjem in ostalimi ukrepi, kot je spoštovanje pravila PCT, lahko vrnili v normalno življenje, poroča 24ur.com.

Minister si želi večjih številk

Postregel je tudi s podatkom, da je v Sloveniji, kjer je trenutno precepljenih 37,4 odstotka ljudi, cepljenih 13.000 otrok med 13. in 18. letom starosti. Minister si želi, da bi bile te številke še večje.

»Z namenom zagotovitve čim večje precepljenosti smo se odločili za odprtje cepilnih centrov po državi od 8. do 22. ure,« je po poročanju 24ur.com dejal Poklukar. 

V zadnjem tednu je prvi odmerek prejelo 23.688 oseb

Soustanovitelj Sledilnika Covid-19 Luka Renko je zaskrbljen, saj pravi, da zanimanje za cepljenje še naprej upada. V zadnjem tednu je prvi odmerek prejelo 23.688 oseb. Toliko oseb smo v enem tednu precepili februarja in v začetku marca, s cepljenjem pa smo začeli v tednu po božiču in tik pred novim letom.

Največ oseb pa smo cepili v tednu od 16. do 23. maja, ko se je cepilo 71.455 oseb. Trend upadanja je opazen v mesecu juliju. 

»Posledično smo na repu držav Evropske unije v precepljenosti starejših od 50 let,« še opozarja Renko in dodaja: »Zelo slabi obeti za ponovno rast novih primerov z različico delta, posledično pritisk na bolnišnice.«

Družbo na dnu lestvice nam delajo še Poljska, Estonija, Litva, Hrvaška, Slovaška, Latvija, Romunija in Bolgarija. Na vrhu pa so Danska, Španija, Portugalska, Norveška, Belgija, Švedska, Finska in Malta.

Zaščitimo sebe in druge

Ministrstvo za zdravje je zapisalo, da bo cepljenje proti covidu-19 pripomoglo, da bomo spet v polni meri zagnali vsa področja življenja.

»Ključno je, da zaščitimo svoje zdravje ter tudi zdravje svoje družine, prijateljev, sosedov, znancev in sodelavcev,« nagovarjajo na ministrstvu.

Slovenija želi s cepljenjem proti covidu-19 doseči tri cilje:

  • zmanjšati umrljivost zaradi covida-19,
  • zmanjšati število hospitalizacij,
  • zaščititi prebivalce, ki so najbolj izpostavljeni okužbam.

Cepljenje je sicer brezplačno in zagotovljeno vsem, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji, ne glede na to, ali so zavarovani.

Na cepljenje se je možno naročiti prek portala zVem. V tem primeru boste na cepljenje povabljeni s strani izvajalca cepljenja.

Nenaročene osebe pa se lahko cepijo tudi na dnevih odprtih vrat v cepilnih centrih oziroma na lokacijah izvedbe cepljenja z mobilnimi cepilnimi enotami.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Veronika1977 (nepreverjen)

Sem se naročila maja pa še do danes nisem dobila nobenega odgovora

Mark_o (nepreverjen)

Sej pa lahko zdaj kar preprosto greš.

In reply to by Veronika1977 (nepreverjen)

Igorp (nepreverjen)

Pol bojo pac gostilne bolj prazne..Hahaha

Koncajte novin… (nepreverjen)

Ustavite tega pobzpetnika, saj cepljenje ne propagira zaradi bolezni, ampak biznisa. Če bi bilo v ospredju zdravje ne bi nikoli govorili o prednostih, ugodnostih, bonbonckih, ampak bi vsi že zdavnaj vedeli, kako nevarna bolezen nam grozi. Tako pa v skoraj dveh letih nič od nič. Verjemite tudi letos v času virusov bodo ljudje-zlasti bolni in starejši zbolevali, pa če so ali niso cepljeni. Ostali pa bodo smrkali, ali pa tudi ne kot vsa leta do sedaj. Eksponentne rasti delte pa v več kot mesecu dni od nikoder, beovic, cizelj, jerala krek, logar zakaj ne priznate, da nimate pojma

Zikollino (nepreverjen)

Bo Poflukar iz svojega žepa vrnil prispevke in davke od nezaposlenih zaradi vsevedov ... bom ponovil znano: lahko je s tujim kurcem po koprivah mlatit (kurac je v tem primeru znova davkoplačevalski denar) ...

JJ (nepreverjen)

Bomo pa na črno pili belo vino !

Ragnar The Gread (nepreverjen)

Kljukec, kak mečeš na ogenj

Starejše novice