Foto: Robi Valenti in Živa Brglez
Le dobro uro vožnje iz Maribora proti Ravnam na Koroškem vse ljubitelje alpak čaka neverjetna in nevsakdanja izkušnja.

Kmetija Novak, ki se nahaja le nekaj več kot uro vožnje iz Maribora ponuja nekaj čisto posebnega in nevsakdanjega. Pri njih lahko dan preživite z alpakami.

Pogovarjali smo se s Tajdo Krevh, ki s svojim fantom Luko Krebom pomaga voditi kmetijo Novak. Kmetija se nahaja na Strojni, to je okoli deset minut vožnje iz Raven na Koroškem. 

Foto: Robi Valenti in Živa Brglez

Strojna, ki je najvišje ležeča vas v Sloveniji, pa vas ne bo očarala le zaradi tega, ampak tudi zato, ker boste tam doživeli piknik z domačimi živalmi in alpakami.

»Na naši kmetiji lahko vidite več različnih vrst živali. Imamo ponija, krave, ovce, koze, muce, psa in posebne vrste kokoši ter fazane. Seveda pa so glavna atrakcija alpake,« nam pokaže Tajda.

Foto: Robi Valenti in Živa Brglez

Doživetje z alpakami?

»Doživetje z alpakami je videti tako, da se odpravimo na sprehod z njimi. V tem času so na povodcu. Med sprehodom obiskovalci izvedo zanimiva dejstva o alpakah, ki se veselijo sprehoda. Na začetku potrebujejo določen čas, da se navadijo na nove ljudi, nato pa so že spet razigrane. Vsaka alpaka ima svojo osebnost oziroma značaj,« nam zaupajo na kmetiji. 

Tajda še pristavi: »Ko prispemo na razgledno ploščad, iz katere je čudovit razgled na Uršljo goro in Peco, alpake spustimo iz povodca, da se pasejo, goste pa medtem čaka brezplačna košarica presenečenja z domačo hrano. Alpake lahko obiskovalci hranijo z jabolki in njihovim krmilom. Uživajo pa tudi v drugi zelenjavi in sadju, kot sta na primer solata ali korenček. Hranijo se tudi s travo in suhim senom.«

Foto: Robi Valenti in Živa Brglez

Alpake se naučijo tudi trikov

»Alpake so mirne in inteligentne živali, ki se hitro naučijo tudi kakšnih trikov, naučene pa so tudi vodljivosti na povodcu. Živijo v Peruju, Čilu, Boliviji in Ekvadorju, na višini od 3500 do 5000 metrov nadmorske višine. V Sloveniji zaenkrat še niso tako pogoste. Sicer pa so še posebej cenjene zaradi svoje izredno kakovostne volne, ki je veliko boljša od ovčje,« razlaga Krevhova.

Dodaja še, da »je njihova volna v Južni Ameriki veljala že od nekdaj kot dragocenost. Imenovali so jo tudi ‘volna bogov’, saj so jo uporabljali predvsem vladarji Inkov. Volna alpak je ena najkakovostnejših in cenjenih voln.«

Alpake strižejo le enkrat na leto. O volni, ki jo v Peruju ločijo na kar 52 različnih odtenkov, govorijo, kot o močnejči od moherja, bolj fini od kašmirja in bolj topli, lažji ter zračnejši od ovčje volne.

Alpake se odlično razumejo tudi z otroki

Preden se odpravite na to nenavadno dogodivščino, je pametno vedeti, da »so alpake sicer zelo prijazna in nežna bitja in se dobro razumejo tudi z otroki. Za razliko od lam alpake ne pljuvajo. Rade imajo, če jih božamo po vratu ali hrbtu. Ne marajo pa, da se jih ljudje dotikajo po glavi in pri zadnjem delu hrbta pri repu - takrat rade brcnejo,« opozarja Krevhova.

Foto: Robi Valenti in Živa Brglez

Zamisel za posel prišla spontano

Tajda še dodaja, da je »zamisel prišla čisto spontano. Nekega dne sem fantu pokazala sliko alpake, ker se mi je zdela zanimiva in prisrčna žival. Iz radovednosti sva pobrskala po internetu značilnosti teh živali, ceno, razloge za vzrejajo ... Ugotovila sva, da je zelo cenjena žival z zelo kakovostno volno. Vendar tudi pri nas z zelo visoko ceno. Čez leto dni sva se odločila za nakup treh samic. Moj fant je imel že od zmeraj željo ukvarjati se s kmečkim turizmom in zato sva se tudi spomnila tega doživetja. Alpake so se na to hitro navadile, trikrat sva jih peljala na sprehod in že so znale hoditi na povodcu.«

»Zaenkrat imamo na posestvu le tri alpake. S tem smo se namreč začeli ukvarjati šele letos. Kupili smo jih januarja, doživetja pa izvajamo od maja naprej. V prihodnosti imamo namen povečati število alpak,« še pojasni.

Foto: Robi Valenti in Živa Brglez

»Obiskovalce, ki prihajajo sicer iz cele Slovenije, še posebej pa iz Ljubljane in Celja, alpake z veseljem sprejmejo. Rade imajo tako otroke kot odrasle. Opazili smo, da so veliko bolj sproščene, če nas obišče družina z otroci. Odlično se razumejo z drugimi živalmi, še posebej s kozami. Se pa malo bojijo našega ponija,« opaža.

Res nepozabno doživetje. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice