Z jesenjo prihaja čas številnih prehladov. Najpogosteje zbolijo otroci, zato je pomembno vedeti, koliko časa po bolezni, mora otrok še ostati v domači oskrbi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da imajo starši ključno vlogo pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni in okužb v vrtcih in šolah. 

Bolan otrok se bolje počuti doma

Zagotovo drži, da v vrtec sodijo zgolj zdravi otroci. Če je otrok bolan, se bo najbolje počutil doma in se tam tudi hitreje pozdravil. Bolan otrok v vrtcu ali šoli ogroža ostale in nenazadnje tudi samega sebe. Zato je zelo pomembno, da se otrok do konca pozdravi doma, si povrne odpornost in dobro počutje ter se znova tudi normalno igra in prehranjuje. 

Kdaj naj se otrok po preboleli bolezni vrne v razred ali skupino? 

Po smernicah Nacionalnega inštituta za javno zdravje, naj bi otrok ostal v domači oskrbi, če je imel v zadnjih 48-ih urah povišano telesno temperaturo, drisko ali pa je bruhal. Če je otrok prebolel gripo, gre lahko nazaj v vrtec ali šolo po sedmih dneh od začetka bolezni oziroma po ozdravitvi.

Pri oslovskem kašlju se otrok v svojo skupino ali razred lahko vrne po petih dneh od začetka antibiotičnega zdravljenja oziroma po 21 dneh od začetka bolezni, če ni bilo antibiotičnega zdravljenja.

Kadar ima otrok nalezljivo bolezen z izpuščaji, je vključitev v vrtec ali šolo sledeča: Pri ošpicah po štirih dneh od pojava značilnega izpuščaja, pri rdečkah po šestih dneh po pojavu značilnega izpuščaja in pri šrklatinki po 24 urah od začetka antibiotičnega zdravljenja.

V mariborskih vrtcih opozarjajo starše že na samem začetku

vrtcu Borisa Pečata Maribor so za Mariborinfo povedali, da starše o vključitvi otroka v vrtec po bolezni, seznanijo že na roditeljskem sestanku. Vseskozi, pa se z obešenimi opozorili na oglasnih deskah poslužujejo navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Dodajajo še to, da se večina staršev navodil drži, ampak vedno obstajajo tudi izjeme, ki so redke. S temi starši vzgojiteljica še posebej govori in jim razloži, da bolan otrok ne sodi med zdrave, saj ne ogroža le sebe, ampak tudi vse ostale otroke v skupini. Poudarjajo še to, da je najpogostejši razlog, da starši pripeljejo v vrtec še ne zdravega otroka, odobritev bolniške.

Tudi v zasebnem vrtcu Želvica Maribor so nam povedali, da so njihovi starši že na roditeljskem sestanku seznanjeni z navodili in kriteriji, kdaj smejo vzgojiteljice njihovega otroka zavrniti. Pravijo, da se starši navodil večinoma držijo, na skupino je približno eden, ki potrebuje dodatna navodila.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice