Pandemija covida-19 je vplivala tudi na trg dela. Ob prazniku dela smo preverili, kakšna je situacija s službami v Sloveniji.

V 2020 je bilo v Sloveniji brezposelnih 12 odstotkov več ljudi, kot v letu 2019, kaže raziskava Statističnega urada Republike Slovenije.

85 odstotkov delovno aktivnih je imelo zaposlitev v rednem delovnem razmerju, približno pet odstotkov pa jih je delalo v prekarnih oblikah dela - opravljali so na primer študentsko delo, bili samozaposleni z le eno stranko, opravljali agencijsko delo.

Stopnja brezposelnih je najvišja med mladimi

Stopnja brezposelnosti se je po nekaj letih zniževanja v 2020 ponovno zvišala, bila je petodstotna. Najvišja je bila med mladimi. 

  • pet odstotkov je bilo brezposelnih, starih 15 ali več let
  • 9,7 odstotkov brezposelnih, starih med 15 in 29 let 
  • 3,7 odstotkov brezposelnih starih med 50 in 64 let.

75,6 odstotkov je bilo delovno aktivnih ljudi starih med 20 in 64 let.

Število delovno aktivnih najbolj upadlo v gostinstvu

V dejavnosti gostinstvo je bilo v januarju 2021 15 odstotkov manj delovno aktivnih kot v januarju 2020, pred nastopom zdravstvene krize - to pomeni približno 5600 delovno aktivnih manj. Sledile so druge raznovrstne poslovne dejavnosti, med katere spadajo tudi dejavnosti turističnih agencij

V nekaterih dejavnostih se je število delovno aktivnih zvišalo, med temi najbolj v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih.

Od doma delalo 17 odstotkov zaposlenih

Pandemiji covida-19 smo morali prilagoditi tako zasebno življenje kot delo. Delodajalci so bili pozvani, naj odredijo delo od doma, kjer je bilo to le mogoče.

Podatki kažejo, da je v 2020 delalo od doma 17 odstotkov zaposlenih, kar je bilo nekoliko več kot v prejšnjih letih. V zadnjih desetih letih je namreč običajno ali včasih delalo od doma približno 15 odstotkov zaposlenih oseb.

4600 dnevnih delovnih migrantov iz sosednjih držav

V Sloveniji je v 2020 delalo tudi nekaj več kot 10.800 tujcev iz sosednjih držav; od tega je bilo nekaj več kot 4600 čezmejnih dnevnih delovnih migrantov.

Približno 21.000 delovno aktivnih prebivalcev Slovenije pa je delo opravljalo v kateri izmed sosednjih držav Republike Slovenije, največ v Avstriji.

Obeti glede zaposlovanja

Kljub negotovim razmeram na trgu dela pa lahko na zaposlovanje v prihodnosti gledamo optimistično. 

Kazalnik pričakovanega zaposlovanja narašča in se že bliža vrednosti z začetka leta 2020. 

Na Statističnem uradu Republike Slovenije opažajo, da postopno okrevajo tudi storitvene dejavnostih, ki so bile v preteklem letu s tega vidika med najbolj prizadetimi.

Med podjetji v dejavnosti gradbeništvo je bilo v aprilu 2021 38 odstotkov takih, ki so izrazila, da v prihodnjih mesecih pričakujejo povečanje zaposlovanja, med podjetji v predelovalnih in storitvenih dejavnostih je bilo takih podjetij po 21 odstotkov, v trgovini na drobno pa 18 odstotkov.

Na drugi strani je bilo med slovenskimi potrošniki kar 73 odstotkov takih, ki so izrazili, da pričakujejo povečanje brezposelnosti.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

med brezposelnimi je sam kanon futer ki noče delat
Za brezposelne je škoda kisika ki ga trošijo

fuknjena komunistka (nepreverjen)

tudi jaz tako mislim

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

TABORČAN (nepreverjen)

večinoma na borzi narkomančki zapitki in šiptarska golazen

Starejše novice