Tudi danes praznujemo praznik dela, nas ta res stane preveč?

V Sloveniji praznik 1. maj oziroma praznik dela zaznamujemo z dvema dela prostima dnevoma, zato doma ostajamo tudi danes. Za dvodnevno obeleževanje se zavzemajo sindikati, gospodarstvo pa medtem trdijo, da to s prekinitvijo proizvodnega procesa predstavlja dodaten strošek.

Slovenija počiva 2. maja, preostanek EU ob veliki noči

Predvsem v izvoznem sektorju gospodarstveniki opozarjajo, da je slovensko gospodarstvo tesno vpeto v prostor Evropske unije. Smo namreč edina država v Evropski uniji, ki ima ob prazniku dela dva dela prosta dneva. Nam pa pri tem delajo družbo še v Srbiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini.

Po ocenah Statističnega urada Republike Slovenije z enim delovnim dnem v povprečju pridobimo oziroma izgubimo 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda oziroma 35 milijonov evrov

Zagovorniki dvodnevnega praznovanja medtem priznavajo, da preostanek Evrope danes dela, a hkrati opominjajo, da se delovni ritem drugod zato toliko bolj umiri v času velike noči. Ob tem pa poudarjajo še pomen počitka za velikokrat preobremenjene delavce, piše STA. 

Drugi dan praznika dela prestal tudi ZUJF 

V predlogu zakona za uravnoteženje javnih finance je bila leta 2012 s strani takratne vlade ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dne sicer predlagana tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. 

Toda zaradi nasprotovanja sindikatov smo se takrat morali odpovedati le 2. januarju, 2. maj pa ohranili. Pred dvema letoma pa je DZ na spisek dela prostih dni znova uvrstil tudi 2. januar. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice