Na temo trenutnega epidemiološkega stanja v Sloveniji je spregovorila epidemiologinja Marta Grgič Vitek iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Od današnjih 29 primerov je v osmih primerih šlo za importirane primere, tri so bile lokalno pridobljene okužbe, tri okužbe so bile povezane z importiranimi, pri šestih vir okužbe ni znan, ostali primeri pa so še v epidemiološki preiskavi.

Okuženi večinoma mlajši moški

Zadnji primeri so bili potrjeni v vseh slovenskih regijah, razen v pomurski. Pri okuženih osebah gre večinoma za mlajše osebe moškega spola, kar 20 od 29 jih je bilo namreč mlajših od 30 let, pri mlajših pa gre v večini primerov za lažji potek koronavirusne bolezni.

V Sloveniji je 14-dnevna kumulativna incidenca na 100.000 prebivalcev še vedno pod deset na sto tisoč prebivalcev, se pa hitro povečuje in to predvsem na račun visokih številk v zadnjih dveh dneh, je dejala epidemiologinja.

»Če smo pred tedni govorili, da je več lokalnih primerov kot importiranih, se je zadnji teden delež importiranih povečal. Več kot dvakrat toliko je namreč importiranih kot lokalnega prenosa, v zadnjem tednu je tako bilo 33 importanitranih, od tega kar 27 s Hrvaške,« je pojasnila Grgič Vitkova. 

Foto: Bobo

Glede Hrvaške bo odločila vlada

Vir okužb so predvsem zabave na obalnih področjih, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozivajo mlade, ki se teh zabav udeležujejo, da se ob vrnitvi domov izogibajo stikom s starejšimi ali kronično bolnimi. Ko se pojavijo simptomi, je potreben takojšen posvet s svojim osebnim zdravnikom za nadaljnje ukrepanje, poudarja epidemiologinja.

Glede uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam Grgič Vitkova priznava, da je število vnešenih primerov iz Hrvaške problematično, a da je težko govoriti o Hrvaški kot celoti.

»Če gledamo njihove številke, te obalne županije nimajo tako visokih številk, trenutno ima največ splitsko-dalmatinska, ampak to ni tista, s katere dobivamo največ vnešenih primerov,« je dejala in dodala, da je uvrsitev Hrvaške na rdeči seznam v domeni vlade.

»Je pa problem, če se vsak dan vrača toliko okuženih oseb iz Hrvaške,« je še opozorila. Dopustovanja na Hrvaškem ne odsvetuje, svetuje pa izogibanje množičnim zabavam in upoštevanje priporočil.

Na kritični točki

V zadnjih dveh dneh smo v Sloveniji zabeležili 60 novih primerov in po besedah epidemiologinje nacionalnega inštituta je podoben trend pričakovati tudi v naslednjih dneh.

»Glede na razpršenost okužb je pričakovati tudi lokalni prenos, odvisno je od tega, kako hitro okužena oseba sporoči simptome, da se lahko širjenje zajezi,« je dejala in potrdila, da so trenutne številke zelo visoke, problem pa je predvsem to, da epidemiologi ne bodo več uspeli obravnavati vseh obolelih. »To so kritične številke, s katerimi bi težko shajali,« še ocenjuje Grgič Vitkova. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

posiljujte s temi novicami koliko hočete debilčki hahaha, NIHČE se ne bo odpovedal zabavam zarad te vaše pofukane gripice z 0,1% smrtnostnjo, če se tistih 500 starčkov iz domov počuti ogrožene se pač naj zaprejo v jedrski bunker ostali pa bomo ŽIVELI NORMALNO pa če se janšisti postavite na trepalnice,

Dragan Krstić (nepreverjen)

dd pejd h psihijatru, sicer že po tvojem nizkem IQ spadaš tja, če ne kar v živalski vrt med opice.

In reply to by dd (nepreverjen)

Starejše novice