Sodišče je 29-letno Petro Sever Žveglič, lažno zdravnico in lažno diplomirano medicinsko sestro, obsodilo na pogojno zaporno kazen.

Ko je na dan prišla prevara v Splošni bolnišnici Izola in Splošni bolnišnici Trbovlje, so Sever Žvegličevo ovadili zaradi kaznivega dejanja goljufije in ponarejanja. Kasneje so policisti so na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani poslali še poročilo o dopolnitvi kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma dveh kaznivih dejanj goljufije in kaznivega dejanja ponarejanja, poroča STA.

Preiskovali tudi soproga

Po neuradnih podatkih naj bi namreč preiskovali tudi soproga Sever Žvegličeve, Lovra Žvegliča. A nato med preiskavo niso mogli potrditi, da bi pri dejanju sodelovala še tretja oseba. Preiskava kaznivega dejanja ponarejanja listin, ki se nanaša na zaposlitev Sever Žvegličeve v zasavski regiji, pa še ni končana.

Katarina Bergant, vodja tožilstva v Ljubljani, je za Delo pojasnila, da je tožilstvo zoper Sever Žvegličevo na Okrajno sodišče v Ljubljani podalo obtožni predlog s kaznovalnim nalogom, sodišče pa je kaznovalnemu nalogu ugodilo. Podatka o pravnomočnosti sodbe na tožilstvu še niso prejeli, je sporočila, poroča STA.

Sever Žvegličevo spoznali za krivo

Svetovalec v uradu predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani Igor Đukić pa je za časnik potrdil, da je sodišče izdalo kaznovalni nalog, s katerim je obdolženo Sever Žvegličevo spoznalo za krivo storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin in ji izreklo pogojno obsodbo, v kateri ji je določilo kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, še poročajo.

Radivoj Nardin, direktor izolske bolnišnice, je sicer Sever Žvegličevo na podlagi fotokopije ponarejene diplome najprej zaposlil kot diplomirano medicinsko sestro za obdobje med 11. majem 2015 in 31. oktobrom 2016, 1. novembra 2016 pa jo je, prav tako na podlagi fotokopije ponarejene zdravniške diplome, zaposlil kot zdravnico. Do konca prakse, ki jo je opravljala na kirurgiji in kasneje še na izolski urgenci, je imela le še nekaj tednov. Odpoved je lažna zdravnica dobila 30. aprila 2017, potem ko jo je spregledal kardiolog Gorazd Plevnik, poroča STA.

Javnost je za afero izvedela šele februarja 2019, zato je Sever Žvegličeva svojo kariero lahko od decembra 2018 nadaljevala v trboveljski bolnišnici. Tam so zelo hitro ugotovili, da gre za slab ponaredek diplome. Direktorica Romana Martinčič Konec ji je v nekaj tednih izročila odpoved, denar, ki so ji ga izplačali, bruto 2800 evrov v mesecu in pol, od nekdanje uslužbenke zahtevajo nazaj. V izolski bolnišnici pa so ugotovili, da jim škoda ni nastala, še poročata Delo in Slovenke novice.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice