Materialni položaj boljši, večje je tudi splošno zadovoljstvo z življenjem. Preverite, koliko Slovencev se je lani udeleževalo prostočasnih aktivnosti in družilo s prijatelji.

Slovenska gospodinjstva so se s svojimi dohodki lani lažje prebila skozi mesec kot leto prej, razkrivajo sveži podatki Statističnega urada Republike Slovenije o življenjskih pogojih v državi.

Največ, 33 odstotkov gospodinjstev, je s svojimi dohodki preživelo mesec z manjšimi težavami, podobno kot v minulih letih. Brez težav je mesec s svojimi dohodki preživelo 19 odstotkov gospodinjstev, kar je dva odstotka več v primerjavi z letom 2018. S 24 na 20 odstotkov pa je upadel delež gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki shajala težko oziroma zelo težko.

Vir: stat.si

Nekoliko nižja je bila tudi stopnja resne materialne prikrajšanosti. lani je ta znašala 2,6 odstotka, leta 2018 pa 1,1 odstotne točke več. 

Vir: stat.si

Lažje shajamo s stanovanjskimi stroški

Stanovanjski stroški, vključno z morebitnimi najemninami ali odplačili hipotekarnih posojil, so v 2019 bili veliko breme za 32 odstotkov gospodinjstev, za 15 odstotkov gospodinjstev pa niso predstavljali nikakršnega bremena.

Pri banki najeta posojila, ki niso bila namenjena za nakup stanovanja ali reševanje osnovnega stanovanjskega problema, temveč na primer za nakup avtomobila, počitnikovanje ali nakup pohištva, je v letu 2019 odplačevalo 27 odstotkov gospodinjstev. 

Več zabave in zadovoljstva z življenjem

Glede na prejšnje leto se je zvišala še povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem. To na lestvici od 0 (povsem nezadovoljen) do 10 (zelo zadovoljen) Slovenci danes ocenjujemo s povprečno oceno 7,5. Predlani je rezultat bil nižji za 0,2 vrednosti ocene.

Vir: stat.si

V nekoliko ugodnejših materialnih razmerah smo si očitno privoščili tudi več sprostitve in zabave.

Kar 93 odstotkov oseb, starih 16 let ali več, se je namreč vsaj enkrat na mesec družilo s prijatelji ali sorodniki ob pijači ali na kosilu – odstotek več kot leta 2018. Nespremenjen je medtem s tremi odstotki ostal delež takih, ki si tega zaradi finančnih težav niso mogli privoščiti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice