Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sta podala Mojca Matičič z Infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Jelko Kacin, vladni govorec.

Jelko Kacin pravi, da vladni ukrepi delujejo in da se jih dobro držimo, kar potrjujejo tudi številke, saj te ne naraščajo več tako strmo kot prejšnji teden. Še vedno nismo v trendu padanja števila okužb in nismo v fazi, ko okužbe ne bi bilo. »Dajmo vsi skupaj potrpeti še teh nekaj tednov, da to epidemijo skupaj premagamo,« pravi Kacin.

Kacin se je med drugim dotaknil sledenja lokacije posameznika preko mobilnih naprav kot ukrep zajezitve koronavirusa. Pravi, da osem evropskih držav pripravlja skupno storitev, ki jo bo ponudila vsem članicam Evropske unije in ki jamči nedotakljivost telefona, hkrati pa omogoča spremljanje gibanja mobilnih naprav. Gre za evropsko rešitev, ki bo predstavljena v dnevu ali dveh. »Ko bodo stvari tako usklajene, da bodo vse evropske države predstavile to možnost, bomo to storili tudi mi,« dodaja Kacin.

Na tiskovni konferenci je bilo tudi dejano, da bi lahko vlada Republike Slovenije še ta teden preučevala ukrepe, ki bi omogočili zagon nekaterih panog gospodarstva in to takoj po velikonočnih praznikih, seveda, v kolikor se ta pozitivni trend nadaljuje. »Vlada bo opcijsko, pod pogojem, da ta vikend teče, tako kot vsi želimo, da se število obolelih ne poveča, ampak se zmanjšuje, že ta teden sprejela ukrepe, ki bi jih lahko aktivirali takoj po velikonočnih praznikih,« pravi Kacin, čeprav dodaja, da se še zaenkrat ne ve, kateri ukrepi to bodo, saj se vlada o njih še usklajuje.

Klicni center za informacije o koronavirusu

Na tiskovni konferenci je bil predstavljen tudi kontaktni oziroma klicni center koronavirus, ki ga vodi Mojca Matičič, od katerega vzpostavitve mineva natanko štiri tedne. Klicni center deluje na brezplačni telefonski številki 080 1404, vse dni v tednu, od osme do dvajsete ure zvečer.

Osnovni namen je pomoč prebivalkam in prebivalcem pri pridobivanju zanesljivih informacij v povezavi s koronavirusom. Na klice odgovarjajo študentke in študenti višjih letnikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer jim pomagajo mentorji, psihologi in infektologi.

Ljudje prijavljajo kršitelje karantene

Matičičeva poudarja, da je zelo zanimivo, da se vsebina klicev, ki jih dobivajo, izjemno spreminja glede na trenutno stanje in dogajanje v državi. Začeli so z vrsto zdravstvenih vprašanj, o tem, kako se virus prenaša, kakšni so znaki koronavirusa, veliko pa je bilo tudi vprašanj o samem zdravstvenem sistemu, med drugim, katere ambulante obratujejo, kakšen je delovni čas ... Sedaj je veliko vprašanj državljanov o nošenju mask, socialni distanci, prepovedi gibanja in prehajanju občinskih mej.

»Ljudje vse bolj delujejo samozaščitno, saj kličejo in prijavljajo kršitelje karantene, samoosame oziroma samoizolacije,« pove Matičičeva.

Do danes prejeli že 21.000 klicev

V klicnem centru so začeli s 436 klici na dan, do danes so prejeli več kot 21.000 klicev, njihov rekord pa predstavlja 1.200 klicev v enem dnevu, kar se je zgodilo na dan zaprtja šol in univerz. »Je najboljša presejalna metoa za ugotavljanje dogajanja v populaciji. Nismo samo za ljudi, ampak smo glas ljudi. Obdobje po epidemiji ne bo nikoli več takšno, kot je bilo tisto pred epidemijo,« dodaja Matičičeva. 

Poudarja tudi pomen razbremenilnih pogovorov, ki jih je mogoče dobiti širom Slovenije, regijsko, v posameznih zdravstvenih domovih, saj so se tam centri za krepitev zdravja prelevili v centre za razbremenilne pogovore. Pomoč je po telefonu možno dobiti tudi ponoči, saj so ravno v ta namen epidemije, psihiatri v Združenju za psihiatrijo zato namenili posebno številko.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
komunistka Olga (nepreverjen)

izdajalci slovenskog narod

Starejše novice