Kako porabiti nenadejani denar, ki se kot davek od loterijskih dobitkov zliva v občinski proračun, je eno glavnih vprašanj s katerim se v zadnjih nekaj mesecih soočajo v občini Ravne na Koroškem.

Po zaslugi njihovega občana, ki je zadel 4,6-milijonsko sedmico, je bančni račun občine bogatejši za skoraj 700.000 evrov. Očitno pa prva želja občanov ne bo uresničena.

Sedmica vredna 4,6 milijona evrov je bila septembra lani vplačana v ravenski poslovalnici loterije. In ko je bilo 690 tisočakov davka od dobitka nakazanih na občinski bančni račun, je lahko ravenski župan pričel razmišljati, kako ta denar porabiti.

Deževali predlogi, kako porabiti denar

»Ko smo bili torej gotovi, da občina Ravne razpolaga s temi sredstvi, smo na družabnih omrežjih objavili to informacijo in tam tudi začeli sprejemati predloge,« pripoveduje župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen.

Ti pa niso deževali le po spletu, občani so jih pošiljali tudi po klasični pošti, saj imajo Ravenčani očitno veliko želja.

»Prvo bi bilo treba vrtec, ker sem v njemu delala 27 let, star pa je že 45 let,« pravi domačinka Marta Franc.

V tej poslovalnici je bil lani septembra vplačana sedmica, ki je srečnežu prinesla 4,6 milijonov evrov.

Občani želijo obnovo Rimskega dvorca, a je ta predraga

Največ predlogov se je nanašalo na ureditev Rimskega dvorca v Kotljah, ki že vrsto let čaka na lepšo prihodnost. Nekdanji turistični biser propada že več kot 15 let, občina pa je lani celo na kitajskem iskala kupca, ki bi poskrbel za oživitev.

»S Kotelj sem doma, tisto bi res bilo treba 'porihtati'. Tisto je pa res sramota, kakšno je,« meni Marija Štrikelj.

A 690 tisočakov je premalo za obnovo Rimskega vrelca, preureditev v štirizvezdični hotel naj bi bila vredna vsaj desetkrat več.

Nov milijonar naj bi živel v naselju Javornik.

Loterijski denar za krožišče

Dokončno odločitev o porabi nenačrtovanega prihodka pa bo moral sprejeti občinski svet. Najbolj verjetna je gradnja krožišča ob naselju večstanovanjskih blokov Javornik. A občina pri tej naložbi ne bi bila sama, saj gre za državno cesto.

»Če bi za to uporabljali loto denar, bi bila to kombinacija državnih in občinskih sredstev, v skladu s sofinancerskim sporazumom, kot je praksa v Sloveniji,« dodaja župan.

Nov milijonar naj bi živel prav v naselju Javornik. Z denarjem od loterijskega dobitka bo tako bolje vsem občanom, ne le ravenskemu milijonarju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice