Govorili smo z mladima Mariborčanoma Dejanom Selom in Nives Brauner, ki sta oskrbnika koče na Krnu – Gomiščkovo zavetišče. Odkar sta oskrbnika, je koča prava zgodba o uspehu. Kakšna je njuna zgodba?

Gomiščkovo zavetišče se nahaja na 2182 metrov nadmorske višine, kar je le dobrih 60 metrov pod vrhom Krna. Zavetišče je odprto od sredine junija do konca septembra, v zadnjih dveh letih pa kočo oskrbuje mlad par iz Maribora – Dejan Sel in Nives Brauner. Pri svojih rosnih 30. letih sta doživela že marsikaj, v zadnjem času pa se trudita za dobro počutje gostov pri Gomiščkovem zavetišču. Kaj ju je pripeljalo do tega, da sta postala oskrbnika Gomiščkovega zavetišča, kakšna je njuna zgodba, smo preverili za Mariborinfo.

Aktivni par, ki je našel skupno karierno pot

Nives je življenje peljalo vse od baleta, do študija pomorstva, nato pa do dela stevardese pri letalski družbi Emirates v Dubaju. Ker je izbrala ljubezen namesto kariere, se je vrnila domov v Slovenijo. Tu sta potem iskala priložnost za skupno kariero. Dejan je vrsto let delal kot del tehnične ekipe v Narodnem domu Maribor, sodeloval pri raznih festivalih, bil pa je tudi hišnik trgovskega centra City. Poleg tega je opravljal še marsikatero prostovoljno delo, da je razbremenil starejše občane, s košnjo trave ali drugih težjih opravil. Lansko leto sta našla skupno pot – postala sta oskrbnika Gomiščkovega zavetišča.

»Kadar nisva na Krnu, sodelujeva pri različnih projektih. Zjutraj raznašava časopis, Dejan uči otroke gimnastiko, čim več prostega časa pa rada aktivno preživiva v naravi. S seboj vzameva fotoaparat in sva na preži za pticami, žuželkami, rastlinami …« razlaga mlad par.

 

Prva priložnost za oskrbništvo koče kar na dopustu

Med iskanjem skupnega dela, se jima je prva priložnost ponudila kar na dopustu. Ko sta obiskala Kočo na Šumiku na Pohorju, so na idejo lastnika koča naredili izmenjavo. Gospodar je odšel na dopust, onadva pa sta za tisti čas prevzela delovanje koče. Pridobila sta odlične izkušnje, zato sta se prijavila na razpis za delo oskrbniškega para.

Delala sta tudi v času zimske turne smuke, od marca do maja, v Planinskem domu pri Krnskih jezerih. Tam je bil prav vsak dan zapolnjen z zanimivimi dogodivščinami. »Potrebno je vso nabavo ter po želji tudi opremo gostov, spraviti od žičnice do koče z motornimi sanmi in to na dvometrski snežni podlagi.« pripovedujeta Dejan in Nives.

Vedno več gostov, čaka jih sveže pripravljena hrana

V času odkar sta oskrbnika, se je število gostov, ki obiščejo goro in nato še zavetišče občutno povečalo. Način dela z gosti je preprost, saj kot razlagata »gostov ne privabljava midva, privablja jih gora sama. Že od nekdaj jih je. V zavetišču je bolj skromna ponudba kot drugje v kočah, je pa hrana vedno sveže pripravljena, saj nimamo zamrzovalnika ali kateregakoli drugega električnega pripomočka, kjer bi lahko v njej pripravljeno hrano shranjevali ali pogrevali.«

Goste vsak dan čaka sveže pečen kruh. Med vikendi, ko je obiskovalcev več, je običajno na voljo pasulj, jota ter zelenjavna mineštra. V ponudbi so še kranjske klobase, golaž ali vampi s poletno ali testeninami. Za sladkosnede se pripravi jabolčni zavitek ali pita in palačinke z marmelado oziroma čokolado.

Facebook stran namenjena za obujanje spominov

Aktivna in lepo urejena je tudi Facebook stran Gomiščkovega zavetiščaJe cilj privabljanje mlajših ali kaj drugega? Oskrbnika odgovarjata: »Facebook stran Gomiščkovo zavetišče na Krnu sva ustvarila z namenom, da vsem starejšim občanom in kakorkoli gibalno oviranim, ki so tako ali drugače navezani na goro Krn, pa se žal ne morejo povzpeti več nanjo, pričaramo kak lep trenutek z deljeno fotografijo, ki jim obudi mladostne občutke. Če pa s tem navdušiva še katerega mladega planinca, da se odpravi na izlet v naše čudovite kraje, pa sva še toliko bolj vesela.«

Med obiskovalci vedno več tujcev

Ker sta oskrbnika že drugo poletno kočo lahko primerjata zadnji dve sezoni, pri katerih je že opazna sprememba. »Morava izpostaviti, da nas obišče zmeraj več tujcev. Lansko sezono se je razmerje gibalo med 70 odstotkov Slovencev ter 30 odstotkov tujcev, medtem ko letos smo kar na 50 - 50.«

Kaj bosta počela aktivna Mariborčana v prihodnjih mesecih?

»Do konec septembra sva še vsak dan v zavetišču, v mesecu oktobru pa bova v primeru lepega vremena za vikende na voljo obiskovalcem Krnskega pogorja. Med tednom pa bova skušala ujeti v objektiv skrivnostne lepote Julijskih Alp. Upava, da bo letošnja zima prinesla obilico snega in s tem novo zimsko sezono turne smuke v Domu pri Krnskih jezerih,« še dodajata mlada Mariborčana.

Želja v prihodnosti – imeti kmetijo

»V bližnji prihodnosti si želiva stanovanje v centru Maribora zamenjati za kmetijico, ki ne bo namenjena le gostom s celega sveta, temveč bo topel dom tudi živalim in rastlinam. Sva prilagodljiva, zato prihodnosti raje puščava odprta vrata. Iskrena hvala Planinskemu društvu Nova Gorica, da so nama dali to priložnost, saj je sodelovanje z njimi izjemno, kakor so tudi osebna prijateljstva, ki so se stkala v tem času. Hvala za čudovito skrb za najino nemoteno delovanje, za vse nasvete ter skupaj preživete trenutke,« zaključujeta Dejan in Nives.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pohorski (nepreverjen)

Lep zapis, ampak, Mariborčani ... kje ste pa Šumnik in Kočo na Šumniku našli?

Starejše novice