FOTO: Thomas Hanses, (Eurovision.tv)
Sinoči se je Evrovizija zaključila, Slovenija pa je z mladima Mariborčanoma osvojila 13. mesto.

Kot so kazale stavnice, se Evrovizija resnično seli na Nizozemsko, saj je letos žirante in poslušalce najbolj gledane glasbene prireditve v Evropi, njihovi glasovi so veljali v razmerju 50:50, najbolj prepričal Duncan Laurence s pesmijo Arcade. Ta je zbral 492 točk (televoting 261 in žirija 231 točk) in tako osvojil zmago, ki je za Nizozemsko kar četrta. 

Prepričljiva pa sta bila tudi mlada Mariborčana Zala Kralj in Gašper Šantl s pristno pesmijo Sebi, ki sta se uvrstila na v 13. mesto - v kar prvo polovico finalistov. Zbrala sta 105 točk in tako izenačila rezultat s pesmijo Maje Keuc No One, s katero je nastopila leta 2011.

Najprej so točke sporočile strokovne žirije, ki so Slovenijo s 46 točkami uvrstile na 17. mest, na prvo pa švedskega predstavnika Johna Lundvika s pesmijo Too Late for love. Slovenskima predstavnikoma je Portugalska podelila tri točke, Azerbajdžan štiri, medtem ko sta bili radodarni predvsem poljska in češka strokovna žirija, ki sta nam podelili kar po deset točk. Šest točk je podelila finska žirija, litovska, gruzijska in grška po štiri, točko pa španska.

A k temu so se prišteli še glasovi gledalk in gledalcev, ki so Sloveniji namenili 59 točk (Hrvati in Srbi 10, Estonci 7, Rusi 6, Belorusi 5, Črnogorci in Poljaki 4, Madžari in Nemci po 3, Latvija, Severna Makedonija in Avstrija po 2, Finska 1) in tako je Slovenija končala na 13. mestu.

Slovensko strokovno žirijo so sestavljali Ula LožarUrša VlašičUrša MihevcŽiga Klančar in Mate Bro, razultate pa je v Tel Aviv sporočila lanska slovenska predstavnica na Evroviziji Lea Sirk. Največ točk so slovenski žiranti podelili Čehom.

Slovensko občinstvo pa je 12 točk namenilo Severni Makedoniji, 10 Srbiji, osem Italiji, sedem Islandiji, šest Norveški, pet Nizozemski, štiri Švici, tri Danski, dve Avstraliji in eno Estoniji.

FOTO: EBU

Nizozemski sledila Italija in Rusija

Nizozemec je zbral 492 točk (televoting 261 točk, žirija 231 točk), italijanski predstavnik Mahmood je s pesmijo Soldi 465 točk (televoting 253 točk, žirija 212 točk), Rus Sergej Lazarev pa je s pesmijo Scream osvojil je 369 točk (televoting 244, žirija 125).

Letošnje tekmovanje je s sloganom Dare to Dream (Upati si sanjati) sporočalo, da se je treba prepustiti domišljiji, slediti sanjam in ne skrivanju za drugimi ljudmi.

Med tematikami nastopajočih je prednjačila ljubezen, prevladujoč jezik je bila angleščina. V materinščini so v celoti prepevali predstavniki Slovenije, Albanije, Islandije in velikih petih držav, deloma pa tudi Hrvaške, Srbije in Norveške, ki so izbrali jezik Laponcev.

Po vizualni plati so izstopali predstavniki Islandije, ki so prepevali o sovraštvu in moči zlorabljanja, ter avstralska predstavnica, ki je med petjem kljubovala težnosti.

Glasovanje so popestrili nekateri pretekli zmagovalci, med drugim Conchita Wurst, Mans Zelmerlöw in lanska zmagovalka Netta, ki je predstavila novo pesem. Osrednjo pozornost pa je ukradla ameriška pop ikona Madonna, ki naj bi za nastop dobila 1,8 milijona ameriških dolarjev.

Oblečena kot bojevnica s piratsko prevezo za oko je najprej opozorila na povezovalno moč glasbe, nato pa izvedla uspešnico Like A Prayer ob imitaciji gregorijanskega korala in skupaj z ameriškim raperjem Quavom novi singl s prihajajočega albuma Madame X z naslovom Future, v katerem prepeva, da nimajo vsi prihodnosti in da se vsakdo ne uči iz preteklosti.

FOTO: Thomas Hanses, (Eurovision.tv)

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice