Ob polnoletnosti Festivala mlade literature Urška si je žlahtni naslov uršljanka leta 2019, prislužila Nina Medved iz Maribora.

Festival Urška vsako leto privabi skoraj stotino mladih avtorjev do 30. leta starosti, ki poskušajo s svojimi literarnimi deli prepričati najzahtevnejše bralce – selektorje. 

Letos se je za laskavi naziv uršljan/uršljanka, ki so ga v preteklosti nosili številni danes uveljavljeni literati, potegovalo 92 avtorjev. Skozi sito regijskih izborov se je v polfinale uvrstilo 16 del, ki jih je pod drobnogled vzel glavni selektor festivala, pisatelj, profesor, režiser, urednik in mentor Andrej Makuc

Ocenjevalca prepričala Prostoživeča lončnica 

Nina Medved si je naziv uršljanka 2019 prislužila s ciklom poezije, ali bolje rečeno s pesmimi v prozi, ki jih je predstavila pod šifro Prostoživeča lončnica. Pesnica, performerka, kulturna producentka, urednica, fotografinja in prevajalka je končala študij primerjalne književnosti in francoščine. Svoja dela objavlja v vidnih slovenskih literarnih revijah, predstavila pa jih je tudi v tujini. Svoje zapisane pesmi razvija tudi v smeri pesniškega performansa in je prva slovenska prvakinja v slam poeziji leta 2016 ter vodja pesniškega društva Slam zverine. 
 

Gre za v pesem preloženo prozo

Zmagovalka je bila razglašena na osrednji prireditvi festivala z naslovom Evropski človek in njegova senca. Med šestimi finalisti jo je izbral glavni selektor festivala Andrej Makuc in dejal, da gre za »cikel, ki je s svojo naracijo in dolgim verzom še najbližje pesmim v prozi, morebiti še bolje, gre za v pesem preloženo prozo. V ospredju sleherne izmed pesmi je ključen predmet, ki ga avtorica pravzaprav izrabi za razmislek o svojem in bralskem tu in zdaj, ter ga ovrednoti. Tako nas skozi na prvo žogo sicer banalen predmetni svet vpelje v meditacijo o vseh odprtih možnostih, ki so na razpolago posamezniku ob vrženosti v bivanje, a se slej ko prej sprevržejo v deziluzijo. Ti izpostavljeni predmeti so poljub, morje, ordinacija, ovum, zrcalo, pomélo in mesto«.

Izdala bo pesniško zbirko

Uršljanka leta 2019 je po razglasitvi dejala, da jo odločitev selektorja radosti in hkrati preseneča. »Prebrala sem vsa finalna dela in želim si, da bi vsi finalisti še naprej popisovali stvari, ki se jih trudimo ujeti v svoje pisanje.« Posebej je poudarila, da je ob laskavem naslovu hvaležna za priložnost, da bo lahko izdala pesniško zbirko, kar danes za neuveljavljene avtorje ni tako enostavno.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice