Mariborčan Gregor Horvatin je svoje mnenje o narodnozabavni glasbi in tovrstnih glasbenikih izrazil v kolumni, nato pa bil deležen številih kritik in tudi grožnje.

Mariborčan Gregor Horvatin je v začetku letošnjega leta objavil na portalu Za-misli kolumno Zakaj se nam ob narodnozabavni glasbi ježi koža, ki jo začne s povedjo: »Narodnozabavna glasba ni niti narodna niti zabavna.«

Meni, da se je harmonika hitro prijela zabav zaradi svoje glasnosti in zabavnosti, vendar pa komentira, da njen izrazni razpon presega izrazne razpone večine harmonikašev. In tako se mu tovrstna glasba ne zdi zabavna ravno zaradi ljudi, ki jo izvajajo.

»Narodnozabavniki so kot vojska klonov v domači različici Vojne zvezd. Enako so oblečeni, enako se vedejo, enako jedo in pijejo, enake vere so in imajo enak življenjski nazor. To je domačijskost. Vas je dobra, mesto je slabo. Domače je dobro, tuje je slabo. Ročno delo je dobro, pametovanje je slabo,« zapisuje avtor kolumne.

Pri tem pa dodaja, da tudi sama besedila nimajo stika z resničnostjo, saj »opevajo svet, ki ga nikoli ni bilo in ga ne more biti«, saj je brezčasen ter tako brez sprememb in dvomov. »Res moraš imeti skrajno izkrivljen 'smisel' za humor, da ti je karkoli od tega zabavno,« utemeljuje in se dotakne še duhovne higiene in širine tovrstnih glasbenikov ter primanjkljaj alternative in razvoja.

Kaj o kritikah in grožnji meni kolumnist?

Zato smo sedaj spregovorili z avtorjem kolumne Gregorjem Horvatinom, ki pojasnjuje, da je zgolj zapisal stvari – brez pretiranega poglabljanja, ki so se mu utrnile, kadar mora poslušati tovrstno glasbo.

»Največji problem je, da je vseprisotna. Če ti ta glasba ne sede, se ji ne moreš izogniti. Če nisi navdušen nad punkom, lahko mirno živiš mimo njega. Temu pa se ne moreš izogniti, ker je na vsaki veselici, na vsem ljudskem rajanju od pustovanj do praznovanj novih let. In s tem pač dobimo pravico, da se do nje opredeljujemo vsi, tudi tisti, ki nam ni všeč,« pripoveduje kolumnist.

Oglasili so se člani ansamblov

Po objavljeni kolumni je preko Facebooka želelo z njih vstopiti v komunikacijo kar nekaj ljudi: »Pljuvali so, vmes pa je bila tudi grožnja. Tiste, ki so pljuvali, sem pač blokiral, več ali manj so bili narodnozabavni glasbeniki, slikani v nošah in z inštrumenti. Grožnjo pa sem prijavil policiji, saj je grožnje treba resno vzeti,« pojasni.

Grožnja je velevala, naj Horvatin pazi na svoje objave: »Tu zadaj so sicer tri pikice, ki lahko pomenijo marsikaj. Dejstvo pa je, da imam Gorenjsko, kjer so oni doma, rad. In sem kdaj tudi tam, pa nimam želje, da bi se sredi Bleda pretepal z glasbeniki.

»Pisali so mi s portala Gorenjski kvintet; kdo od njih je to naredil, ne vem, verjetno ni v imenu vseh, ampak to so morali nato rešiti med seboj, verjetno se tudi niso vsi strinjali.«

»Napisal sem že 350 kolumn« – tudi o resnejših temah

»Kot sem v naslednji kolumni zapisal, kjer sem se poglobil v svoje izjave in vse skupaj tudi malo bolj utemeljil, se imajo še vedno možnost obrniti na portal Za-misli, kjer sem kolumno objavil, na urednike, in me tam spodbijati, osmešiti, če hočejo iz mene narediti bedaka. A tega doslej niso naredili. Še vedno čakam, da bi se našel kak narodnozabavni glasbenik ali strokovnjak, ki bi moje trditve spodbijal. Zaenkrat se še ni,« zagotavlja Horvatin

Policija je sprejela prijavo, glasbeniki pa so se obrnili na urednika revije Muzika, ki je napisal na to temo članek in se na kolumnista tudi obrnil z nekaterimi vprašanji. Poslal mu je tudi nekaj skladb, da bi ga skušal prepričati v kvaliteto narodnozabavne glasbe, a mu to, kot pojasnjuje Horvatin, »žal ni uspelo«.

»Za seboj imam že 350 kolumn o vsem mogočem. Tudi o dosti bolj resnih temah, ki sem se jih lotil bolj poglobljeno, in so mogoče tudi bolj pomembne za nas. In bi bil bolj vesel, da bi se takšna vseslovenska debata glede česa od tega razvila.«

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koba (nepreverjen)

Resnica vedno boli! BRAVO!

Diver (nepreverjen)

niti ni tako zgresil'najslabsi so seveda novejsi mladi ,ki sploh ne vedo kaj bi sploh radi igrali ,ko pa vidis njihove fensi frizure bi pa res se samo bruhal.
Ni glasa ni posluha 'se dobro da je folk pijan da jih lahko poslusa.

janban

Naše bolj zanimajo svirači iz Guče.Balkan pač,kaj moreš.

Zdravko Lajh (nepreverjen)

Točno tako. Če mu ta glasba ni všeč, naj gre v Srbijo in tam uživa v turbofolku in trubačih. Saj tudi jaz ne maram te "goveje" glasbe, ampak vseeno ne pljuvam po njej. Vmes je tudi kakšna "užitna" pesmica.

In reply to by janban

Ljubitelji žoge (nepreverjen)

Trenutno je največja zvezda albanska Rita.
Zdaj pa vsi gate na glavo, pa dva svinčnika v rit.

In reply to by janban

Podpora (nepreverjen)

Saška ti je pisala :D
Ženska od petega leta trenira za to vlogo, valjda da popizdi...
auš Zal'?

križar (nepreverjen)

Končno je eden povedal resnico o "goveji" muski in popolnoma se strinjam z njegovimi ugotovitvami in opažanji!!

Simon81 (nepreverjen)

A balkandžija pa gre v uhe anda?!

In reply to by križar (nepreverjen)

Jaja (nepreverjen)

Nihce ni naredil toliko za prepoznavnost Slovenije kot Avsenik!
Pa ce se ta model na glavo postavi. Sicer pa kpga briga kaksno glazbo jaz poslusam. On naj poslusa svojo, jaz pa svojo. Mene odpeljejo na psihiatrijo, ce bi njegovo poslusal. Ali pa bi mogu kakega pokaditi!

a tak (nepreverjen)

kam pa hodiš na psihiatrijo?

In reply to by Jaja (nepreverjen)

Navijac (nepreverjen)

Tocno tako

In reply to by Jaja (nepreverjen)

Palson (nepreverjen)

Avseniki in teli novodobni kvazi muskontarji so zelooo narazen, kar se kvalitete tiče. Ne piše o njih!

In reply to by Jaja (nepreverjen)

Jaja (nepreverjen)

Pise o narodno zabavni muziki in ne samo o novodobni narodno zabavni muziki.

In reply to by Palson (nepreverjen)

AntonijaaaG (nepreverjen)

Njegov komentar v kolumni: "Narodnozabavniki so kot vojska klonov v domači različici Vojne zvezd. Enako so oblečeni, enako se vedejo, enako jedo in pijejo, enake vere so in imajo enak življenjski nazor"
Sprašujem se zakaj je ta pisun Hrovatin napisal tako kolumno. Jaz osebno v komentarju Gregorja Korošca ne vidim prav nobene grožnje. Sicer pa za objavo in pisanje take kolumne obstajata dve možnosti. Po vsej verjetnosti mu manjka denarja ali pa je njegov inteligenčni kvocient na zelo nizkem nivoju ali ga sploh nima. Nekako je pač treba priti do zaslužka, pa če ne gre drugače, z blatenjem narodnozabavne glasbe in obmetavanjem glasbenikov s klovni in drugimi žaljivkami. Potem pa komaj čaka, da mu bo kdo kaj takega napisal, da ga bo lahko tožil za odškodnino. Žalostno je, da zemlja nosi take pokvarjene, pritlehne osebke, ki nimajo pojma o Slovenski narodnozabavni glasbi kaj šele, da bi vedel koliko je v to glasbo vloženega truda. Vsakdo od glasbenikov se trudi po svojih močeh in najbolj uspešni tudi ostanejo na sceni. Narodnozabavna glasba je bila in bo simbol Slovenskega naroda. Če pa njemu ne paše, pa naj je ne posluša. Pa kdo je on, da lahko glasbenike označuje s klovni? Naj se pogleda v ogledalo, bo imel kaj videti!

Navijac (nepreverjen)

Pa se res je

In reply to by AntonijaaaG (nepreverjen)

benedikt (nepreverjen)

Celo v Cotbusu so igrali za zacetek ... https://www.youtube.com/watch?v=gMIWf08iE90&t=163s

In reply to by AntonijaaaG (nepreverjen)

Tonja12 (nepreverjen)

avtor kolumne govori o klonih, ne o klovnih. Prosim, preberi si najprej, premisli, kaj napisano pomeni in potem piši. Žal,. to je bil strel v prazno.

In reply to by AntonijaaaG (nepreverjen)

... lepa (nepreverjen)

bradica

Realist 456 (nepreverjen)

Naj ne primerja tastarejse in prave glasbenike z danasnjimi ki je ze skoraj usak ki ima koga v ozadju na sceni... kaj ae pa tice harmonik in harmonikasov je pa tko, se nisem videl cloveka ki igra klavirsko harmoniko da bi se delal klovna iz sebe in pa izpostavljal ces "jas sem bog" kar moram priznat prevladajoce frajtonarice tu je pa usega tudi "ne glasbenikov" samo to zelim reci. Ne uspes cez noc...

Simon81 (nepreverjen)

Miselnosti, da kar je domače je dobro še vse preveč primanjkuje! Prevladuje pa prav taka hlapčevska kvazi inteligentnost - samo tuje je dovolj dobro. Mladi se še iščejo v glasbi in prav je tako! In ni ga bolšga kot manjši dogodki kot so veselice, da se pokažejo in ohranjajo izročilo! Komer pa ta glasba ni všeč se pa naj ne prikazujejo tam kjer je "goveja" muzka. Tudi sam ne obiskujem tistega česar mi ni všeč.

benedikt (nepreverjen)

Tipicno slovensko. Kar ni yugo, je goveje.

benedikt (nepreverjen)
S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice