Člani Društva IndiJanez so danes pred državnim zborom poslancem in poslankam na ramena naložili šolske torbe, ki jih vsak dan nosijo naši osnovnošolci.

Mladi člani in prostovoljci Društva IndiJanez so danes pred državnim zborom v Ljubljani poslancem naložili na ramena torbe, v katerih so bile knjige, ki so tehtale 15 odstotkov teže posameznega poslanca. To je namreč sorazmerna teža šolskih torb, ki jih vsak dan prenašajo naši osnovnošolci. Torbe so poslanci prenašali na vseh poteh po DZ in ob 14. uri breme oddali in povedali kaj o svojih občutkih. V akciji je sodelovalo šest poslancev iz štirih poslanskih skupin.

Otroci nosijo v šolo dvakrat težje torbe, kot bi jih smeli

Predstavnica društva Katja Kestner poudarja, da je namen projekta obvestiti širšo javnost o tej problematiki, saj bo v tej smeri treba ukrepati, če želimo zaščititi zdravje otrok. Ministrstvo je sicer že leta 2004 začelo z ukrepi, vendar statistika kaže, da ti niso napredovali. Pet odstotkov učencev ima že težave s hrbtenico in ta odstotek se z leti še povečuje.

Kako rešiti problem pretežkih torb?

Kot vidijo situacijo v društvu, bi bila rešitev problema dokaj enostavna, rešitev se po njihovem mnenju nahaja v posluževanju e-gradiv. Učbeniki bi lahko bili dostopni na spletnih straneh, učenci bi si sproti tiskali potrebni del učbenika. Imeli bi mapo z natiskanimi petimi listi učbenika in petimi listi delovnega zvezka za vsak predmet, kar bi naneslo 25 listov, in sicer 20 do 30 dekagramov. Torbe tako sploh ne bi potrebovali, menijo v društvu. A dokler do takšne spremembe ne bo prišlo v društvu opozarjajo in polagajo na srce vsem staršem, da so pozorni na vsebino šolskih torb, da otroci v njih ne bi nosili nepotrebnih stvari.

Predsednik društva Ramiz Derlić je dodal: "Akcija je namenjena vsem, ki soodločamo o otrocih. V prvi vrsti staršem in otrokom samim, naj ne nalagajo v torbe nepotrebnih stvari in naj se torbe nosijo pravilno. Nenazadnje pa odločevalcem, učiteljem, ravnateljem, politikom ..., da se zavedajo, da ta tema ne more biti drugorazredna. Otroci vsak dan nosijo pretežko breme. To lahko enostavno izenačimo s fizičnim kaznovanjem ali trpinčenjem."

Priporočila so, da bi otrok nosil le 10 odstotkov lastne teže, več kot 80 odstotkov učencev pa nosi težjo šolsko torbo, tudi 12 kilogramov in več, je še dejal Derlič.

FOTO: IndiJanez 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice