Koliko znašajo izvedba in kampanje predsedniških volitev ter kaj o funkciji meni Marjan Šarec?

»Odločam se instinktivno, impulzivno in tudi ta odločitev je padla glede na situacijo, v kateri smo, saj je nekaj treba vsaj poskusiti narediti. In upam, da če bom izvoljen, da bodo ljudje videli, da ta funkcija ni nepomembna in da se jo da opravljati na tak način, da ob koncu mandata rečeš, da si lahko ponosen na tisto, kar si naredil,« je v pogovoru za Mariborinfo dejal nekdanji igralec in novinar ter župan Kamnika Marjan Šarec, ki je včeraj obiskal Maribor.

Koliko znaša izvedba predsedniških volitev?

Letošnja izvedba predsedniških volitev bo po ocenah Državne volilne komisije stala 5,1 evrov, kar je nekoliko manj kot pred petimi leti, pri čemer pa so uspešnejši kandidati – tisti, ki so na volitvah dobili najmanj deset odstotkov glasov – tudi upravičeni do delnega povračila stroškov kampanje. Če pride še do drugega kroga glasovanja, pa sta kandidata upravičena do povračila stroškov na osnovi dobljenih glasov v tem krogu.

Je vložek povrnjen?

Organizatorjem volilne kampanje za predsednika republike se povrnejo stroški, in sicer v višini 0,12 evra za vsak dobljeni glas, pri čemer pa skupni znesek povrnjenih stroškov ne sme preseči porabljenih sredstev.

Tako so leta 2012 povrnili stroške kampanje tako stranki SD kot organizatorki kampanje Boruta Pahorja. Na osnovi števila glasov, ki jih je dobil v drugem krogu, bi Pahor bil upravičen do povračila stroškov v višini dobrih 75 000 evrov, vendar pa jih je porabil nekoliko manj – 53 000. Medtem pa je nekdanji predsednik države Danilo Türk  za kampanjo porabil 148 tisoč evrov, vendar pa je dobil povrnjenih nekaj manj kot 28 tisoč evrov, Milan Zver pa je na porabljenih 133 tisočakov prejel slabih 24 tisoč evrov.

Največji strošek pri izvedbi predstavljajo nadomestila članom volilnih organov, ki je na prejšnjih volitvah znašal 2,2 milijona evrov in 1,6 milijona za materialne stroške volilnih komisij. Poštni stroški in kurirske storitve so tako zajele 690 tisoč, medtem ko sta tisk in distribucija stala 226 tisoč evrov.

Šarec, ki je konec maja obelodanil kandidaturo na volitvah predsednika Republike Slovenije, je odločitev pojasnil: »V življenju sem vedno sprejemal nove izzive in tudi sedaj se nisem ustrašil, saj si želim, da bi v tej državi začeli delati in misliti nekoliko drugače, saj so tisti, ki so v slovenski politiki že 26 let nekaj le naredili, vendar pa je čas, da tudi mi, ki razmišljamo drugače, začnemo upravljati državo in delati drugače kot do zdaj. Država namreč ni v takšni kondiciji, kot smo takrat želeli, zato je pravica in dolžnost vsakega, da kandidira, če misli, da je sposoben in lahko družbi kaj da. Vsakega, ki se je odločil kandidirati, spoštujem in mu izrekam posebno priznanje a pogum, kajti vem, kako je kandidirati, vem, da ni lahko in da moraš zbrati pogum in motiv, zato vsakega kandidata jemljem resno, kot kandidata, ki želi uresničiti svojo vizijo«.

Pogovor za Mariborinfo je predsedniški kandidat zaključil z besedami: »Če bi bil izvoljen, bi sigurno opravljal funkcijo stoodstotno in tako kot mu nalaga vest, v prvi vrsti pa bi bil predsednik Slovenije, brez kakršnihkoli drugih konotacij, ukvarjal pa bi se tudi z vsakdanjimi težavami ljudmi in dal ljudem vedeti, da je vsak človek pomemben in ima svoje poslanstvo. Lahko pa slediš svoji viziji, če si človek z lastnim jazom, si ne dovoliš vplivov od raznih lobijev in raznoraznih organizacij, ampak slediš tistemu, kar si si zadal …«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice