November je mesec ozaveščanja o pljučnem raku, za katerim pri nas vsako leto zboli okoli 1300 ljudi. Rak pljuč pa ima tudi visoko umrljivost, zaradi te diagnoze na leto umre več kot tisoč bolnikov.

Za rakom pljuč zbolevajo predvsem moški po štiridesetem letu, v zadnjih nekaj letih pa narašča število žensk. Med bolniki je po podatkih Društva onkoloških bolnikov Slovenije tretjina žensk, piše STA.

Glavni razlog pripisujejo spremenjenemu življenjskemu slogu. Odstotek kadilcev pri moških se je zmanjšal, pri ženskah pa občutno povečal. Porast incidence raka sicer lahko v določeni meri pripišemo staranju prebivalstva, vendar je pri pljučnem raku glavni dejavnik aktivno ali pasivno kajenje tobaka. 

Aktivno kajenje poveča tveganje za nastanek pljučnega raka za od 8 do 30-krat. Tveganje je odvisno od količine pokajenih cigaret in je večje pri tistih, ki so s kajenjem začeli v zgodnji mladosti, piše na spletni strani DPOR.

Pljučni rak v Sloveniji ni najpogostejši, vendar pa Slovenci za njim najpogosteje umirajo. Velika težava pljučnega raka je zelo pozno odkrivanje, kar pa ne preseneča, saj je v zgodnjih fazah bolezen praviloma brez simptomov, še poroča STA. 

Posebno pozornost je treba nameniti hitri upehanosti pri vsakdanjih opravilih, občutku težkega dihanja, kadilci ali bivši kadilci pa naj bodo pozorni tudi na spremembo kašlja.

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije pa opozarja, da na pljučnega raka kažejo stalen ali bolj intenziven kadilski kašelj, stalna bolečina v prsnem košu, v rami ali v hrbtu, hripavost ter ponavljajoči se bronhitisi ali pljučnice. Nekadilci pa morajo biti pozorni na kašelj, ki kljub zdravljenju traja več kot 14 dni.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

V 60 in 70 letih so vsi kadili povsod vendar ni bilo toliko smrtnih slučajev ,kar pomeni ,da nekdo laže ! Kdo ima korist od tega ? Samo zavarovalnice in bolnišnice,ki prirejajo podatke sebi v korist in iščejo krivce v kadilcih .

čarni vrag (nepreverjen)

jaz ga pušim

Olivier (nepreverjen)

Hiter odgovor na vašo zahtevo: [email protected]

Pozdravljeni, dragi prijatelji, iščete finančna sredstva za ponovni začetek dejavnosti ali izvedbo projekta ali nakup stanovanja, banka pa vam ponuja pogoje, ki jih ne morete izpolniti. Brez skrbi, zagotovil bom posojila med 5.000 in 1.500.000 € vsem, ki lahko izpolnijo svoje obveznosti. Poleg tega je obrestna mera 3%. Če potrebujete denar iz katerega koli drugega razloga, se za več informacij obrnite na mene

E-pošta: [email protected]

bgwvsezwaah (nepreverjen)

They offer real money for people with sincerity and honesty are in need of money to something some personal and business purposes.
We are delighted to be capable of fulfilling their dreams in a largest amount of money That exact needs. . That the charge for the cost of processing / origination
Our money is insured and will be delivered insurance That your bank account Within 48 hours applying them.
Nameplate us now with your interest by e-mail [email protected]

bgwvsezwaah (nepreverjen)

Opis
Resnični denar ponujamo ljudem, ki resnično in pošteno potrebujejo nekaj denarja za številne osebne in poslovne namene.
Veseli smo, da smo lahko izpolnili vaše sanje in vam ponudili točno toliko denarja, ki ga potrebujete. Še vedno nimamo denarja za stroške obdelave / nastanka.
Naš denar je varen in varen, nakazan bo na vaš bančni račun v 48 urah po prijavi.
Z nami se obrnite na vaše zanimanje [email protected]

serviceoffer (nepreverjen)

Potrebujete finance? Iščete Finance? Iščete finance za razširitev svojega podjetja? Posameznikom in podjetjem pomagamo pri pridobivanju finančnih sredstev za širitev poslovanja in pri ustanavljanju novega podjetja v poljubnem znesku. Pridobite finančna sredstva po dostopni 3-odstotni obrestni meri. Ali potrebujete ta finančna sredstva za poslovanje in za poravnavo računov? Nato nam pošljite e-poštno sporočilo za več informacij. Pišite nam zdaj na ([email protected]) Whats-App +918929509036 Hvala

Dr James Eric (nepreverjen)

Do you need personal loan?
Loan for your home improvements,
Mortgage loan,
Debt consolidation loan,
Commercial loan,
Education loan,
Car loan,
Loan for assets.
[email protected] WhatsApp +918929509036

Dr James Eric (nepreverjen)

Are you in need of Guaranteed Cash quick money apply here contact us for more information on how to get started:(Whats App) number +918929509036 [email protected]
Dr James Eric

Starejše novice