Slika je simbolična.
19. novembra praznujemo mednarodni dan moških. Statistični urad Republike Slovenije je ob tej priložnosti izpostavil nekaj zanimivosti glede moške populacije v Sloveniji.

Mednarodni dan moških je vsakoletni dogodek, ki se od leta 1999 praznuje 19. novembra v več kot 70 državah sveta.

Letošnje geslo mednarodnega moškega dneva je »Pomoč moškim in fantom,« so zapisali na Statističnem uradu Republike Slovenije.

Prevladuje moška populacija, največ Francev in Filipov

V Sloveniji glede na letošnje statistične podatke prebiva 1.057.695 moških in 1.049.485 žensk, kar pomeni, da trenutno prevladuje moška populacija. Medtem ko je povprečna starost pri ženskah višja in znaša 45,3 leta, povprečna leta moških pa so 42,4. 

Kot zanimivost, najpogostejše moško ime je še vedno Franc, ti so v povprečju stari 69 let, novorojeni dečki pa so najpogosteje z imenom Filip, teh je bilo v letu 2022 kar 264, še navajajo statistike. 

Moški bolj delovno aktivni, ženske pa bolj izobražene

Glede na statistike, so moški še vedno bolj delovno aktivni kot pa ženske. Stopnja delovne aktivnosti med moškimi v letošnjem letu je namreč bila 60,2 odstotna, pri ženskah pa je znašala 51,2 odstotka. Brezposelnih moških je trenutno 4,3 odstotke, žensk pa 5,3 odstotke. 

Kljub temu, da so moški bolj delovni, pa so po zbranih podatkih vendarle manj izobraženi od žensk. Večina moških ima tako končano največ srednješolsko izobrazbo, takšnih je 60,9 odstotka, medtem ko je takšnih žensk nekoliko manj 44,6 odstotka.

Če pogledamo višješolsko oziroma visokošolsko izobrazbo prav tako prevladujejo ženske, 29,2 odstotka jih ima tako visoko izobrazbo, takšnih moških pa je 20,7 odstotka. 

Največ moških dela sicer v predelovalnih dejavnostih, to je skoraj 143.000 ali 28,2 odstotka vseh delovno aktivnih. 13,0 odstotkov jih je delalo v gradbeništvu, 11,1 odstotka pa v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil, še navaja statistični urad. 

Še vedno razlike v plačah

Čeprav so ženske bolj izobražene, pa v Sloveniji še vedno velja, da so moški bolje plačani. Plačna vrzel med moškimi in ženskami v Sloveniji je v letu 2021 znašala 2,7 odstotka, to pomeni, da so imeli zaposleni moški v povprečju za toliko višje plače kot ženske.

Največje razlike so bile pri skupini poklici za storitve oziroma prodajalci. Moški v teh poklicih so imeli za kar 21,1 odstotka višje plače od žensk. Samo v eni poklicni skupini, to je med uradniki, pa so bile plače žensk za 1,4 odstotka višje od plač moških.

Celotne statistike ob mednarodnem dnevu moških si lahko pogledate spodaj. 

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ve za kriminal… (nepreverjen)

24ur/novice/slovenija/vem-vec-kot-povem-ostalo-je-shranjeno-ce-se-mi-kaj-zgodi-bo-prislo-v-javnost ... Mnogi se bojijo ker bi jih spravil za zapahe

Ministri so bi… (nepreverjen)

novice.svet24/novice/slovenija/63778da83c21d/bodo-golobovi-ministri-leteli-iz-vlade-teh-dveh-funkcij-ne-morejo-imeti ukrepal ni noben neaktivnost malomarnost in nezakonitost

In reply to by Ve za kriminal… (nepreverjen)

ovi (nepreverjen)

- a ja - zakaj že ?ccc...

In reply to by Ve za kriminal… (nepreverjen)

ovi (nepreverjen)

...izvoli - aretiraj me - (in spravi za zapahe)-

In reply to by ovi (nepreverjen)

Enake možnosti? (nepreverjen)

Ja, res! Zato pa super plačano, varno in brez napora dela v javni upravi, sodstvu, varstvu, šolstvu, zdravstvu, medijih 90% žensk, moški pa večinoma v gospodarstvu, v rudnikih, železarnah, tovarnah, kjer so pogoji dela in plače slabši in se dela veliko več, ni bolniških, itd. Na Uradu za ENAKE možnosti RS ni zaposlenega niti enega moškega - a je to normalno! Ne, ni! Kdo je diskriminiran!? Vendar skozi medije, kjer je 90% žensk, le-te non-stop zavajajo javnost, kako so diskriminirane in slabše plačane, itd. Laž, laž, vse je velika laž in karma bo naredila svoje!

Danvidz (nepreverjen)

Ja nismo vsi frizerji,če to mislite.Slabše izobraženi,ha,ha, a še vedno ne enakopravni.Moški ne moremo lulik prodajat v zameno za šolo'zato vsekakor nismo enakopravni.

ovi (nepreverjen)

...Bakmut (Bakhmut)- tam bodi- in se bori- pol pa...cccc....nema kur..ca bez udarca,,,ala ?

lp

In reply to by Danvidz (nepreverjen)

Uporabnik112 (nepreverjen)

Tudi luleka se da prodajat samo znat moreš in seveda imet kvaliteto

In reply to by Danvidz (nepreverjen)

Heh (nepreverjen)

Pokaži prihodke tvojega luleka xD

In reply to by Uporabnik112 (nepreverjen)

Starejše novice