Interventne odločbe za odstrel medvedke ne bodo podaljšali.

Danes je skupina za odstrel odločila, da ne bodo podaljšali interventne odločbe za odstrel medvedke z mladičema, ki je minuli konec tedna nad Želimljami napadla 80-letno žensko. Ta se namreč izteče ob opolnoči, po izteku pa medvedko ščiti interventni zakon, ki je začel veljali v soboto.

Dodatnih konfliktnih situacij z ljudmi ni bilo

Starešina Lovske družine Škofljica Mitje Spindlerja ni razloga, da bi podaljševali odločbo za odstrel medvedke, saj v tem času ni bilo dodatnih konfliktnih situacij, povezanih z ljudmi. Po njegovi oceni je čebelnjak v noči na soboto v neposredni bližini kraja, kjer je napadla žensko, razbila ista medvedka, kar pa ni dovolj, da bi interventno odločbo za odstrel podaljšali, saj se to dogaja tudi drugje.

Če bo prišlo do novih in pogostejših konfliktov v vaseh (a gozdna bližina vasi ne šteje), bodo odločbo obnovili, poroča o Spindlerjevih besedah STA.

Včeraj je pričel veljati tudi interventni zakon, ki predvideva odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave.

Po zakonu medvedke ne smejo odstreliti, saj ima po oceni skupine za odstrel letošnje mladičke, lahko pa odstrelijo mladičke. Spindler je za STA povedal, da mladički ne predstavljajo nevarnosti in da ni razloga, da bi jih odstrelili po tem interventnem zakonu.

Od polnoči medvedke torej ne bodo več lovili, območje pa bodo člani Lovske družine Škofljica še naprej opazovali in nadzorovali.

Aktivisti, ki so poskušali s hrupom pregnati medvedko z naseljenega območja, so v soboto še bili na tem območju, je povedal Spindler. Po njegovih predvidevanjih pa se bodo od tam umaknili po današnji odločitvi, da odločbe za odstrel ne podaljšajo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice