Letošnja kampanja bo prva tako široko zastavljena akcija ozaveščanja o demenci pri nas. Namen je ozaveščanje slovenske javnosti o demenci in zmanjševanje še vedno prisotne stigme te bolezni.

Mesec september je na pobudo Alzheimer's Disease International že vse od leta 2011 svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni. V tem času po vsem svetu potekajo dejavnosti ozaveščanja javnosti o demenci.

Letošnja tema je pravočasna diagnoza, saj ravno pravočasno prepoznavanje znakov demence, diagnoza, ustrezno zdravljenje in način življenja pripomorejo k večji kakovosti življenja bolnikov in njihovih svojcev.

Pošta Slovenije združila moči s Spominčico

Pošta Slovenije bo v sodelovanju z Združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija izvedla vrsto aktivnosti, s katerimi bo slovensko javnost opozarjala na nevarnosti te tihe epidemije sodobnega časa. 

»Ker se naši zaposleni pri svojem vsakodnevnem delu, bodisi v poštnih poslovalnicah bodisi na terenu, srečujejo z osebami z demenco, smo takoj podprli predlog Združenja Spominčica, da bi se povezali in skupaj, vsak po svojih močeh, ustvarili okolje, v katerem bo osebam z demenco lažje živeti,« je povedal začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot.

Skupaj s Spominčico bo preko različnih gradiv informirala zaposlene Pošte o tej dolgotrajni in pogosto prezrti bolezni ter v vseh poštnih poslovalnicah namestila plakate z informacijami o demenci.

Prihodnji teden pa bodo gospodinjstva v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju in Murski Soboti prejela informativne letake o prvih znakih demence, značilnostih bolezni, ustreznem pristopu do oseb z demenco in kontaktih Združenja Spominčica, kjer lahko osebe z demenco in njihovi svojci dobijo informacije, nasvete in pomoč.

Nadeli si bodo vijolično pentljo

Zaposleni na pošti bodo jutri, 21. septembra, na svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, v znak podpore nosili vijolične pentlje, svetovni simbol ozaveščanja o demenci. 

Pošta Slovenije pa bo preko letakov in plakatov pozvala prebivalce Slovenije, naj donirajo 5 evrov Združenju Spominčica preko SMS številke 1919 s ključno besedo SPOMIN5. 

»Gre za izjemno pomemben družbeno odgovorni projekt, saj bomo lahko s pomočjo Pošte Slovenije dosegli sleherno osebo z demenco in svojca – bodisi preko letaka, ki ga bodo prejela gospodinjstva, preko plakatov, ki bodo nameščeni v poslovalnicah ali preko osebnega stika s poštarji, ki jih bodo lahko usmerili na Spominčico,« pa je o projektu povedala Štefanija L. Zlobec, predsednica Združenja Spominčica.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rockandroll (nepreverjen)

Samo izkoriščate bolne za samopromocijo na koncu se pa vidi da je v igri znova denar . Zadnjič grem na pošto, pošiljka bi morala stati nekaj manj kot 90 centov in tebi nič meni nič mi udarijo še 1 € zraven ker je bil tisti dan svetovni dan bog si ga vedi česa že ! To je naravnost kraja kar se greste ! Cene pa ne normalne že tako, še nedolgo nazaj, 2,3 leta je znamka stala manj kot 30 centov, danes ima dvojno ceno. Da ne omenjam pošiljk ki jih pošiljajo trgovine, za multimedijski predvajalec težak 10 dag je cena pošiljke od 5 - 6 € praktično 10 % vrednosti izdelka, lopovi .

SLO (nepreverjen)

Ta prispevek glede demence bi nujno morali prebrati 'naši' poslanci, kateri pred volitvami vsi na veliko obljubljajo potem pa vse pozabijo!

Starejše novice