Na kopališče v Slovenski Bistrici z nizkimi cenami ne pokrijejo vseh stroškov obratovanja, zato občina letno primakne 35.000 evrov. Na Mariborskem otoku so lani pridelali celo nekaj plusa, v Murski Soboti pa stroške krijejo tudi s koncerti in lokalom.

Kopališče Mariborski otok ponuja Mariborčanom ohladitev že več kot 90 let. Starejši prihajajo na otok zaradi debele sence, pri mlajših pa je priljubljen predvsem tobogan.

»Mi smo naravno kopališče in smo v veliki odvisnosti od vremena in zdaj, če je nekaj časa vroče, potem se tudi voda primerno ogreje, ljudje so bolj razgreti, beton v mestu je bolj razgret in avtomatsko otok kliče k sebi,« pravi vodja kopališča Miloš Stevanović.

Mariborski otok pa kliče tudi k prenovi, saj so bazeni in spremljajoči objekti precej dotrajani.

»Sploh wc-ji so menda iz istega letnika, kot sem jaz rojena, to bi malo morali urediti, drugače pa v redu, navajeni smo, ker smo pač tukaj gor rasli,« nam je povedala upokojenka Jožica Vijačko.

Na bazenu v Slovenski Bistrici do 300 obiskovalcev na dan

V Slovenski Bistrici so bazen prenovili pred dvema letoma in za to odšteli dobrih 700.000 evrov. V vročih dneh se tu ohlaja tudi do 300 kopalcev.

»Skoraj vsak dan sem tukaj in zdi se mi super, da je več folka tukaj, pa da se imamo fajn,« pravi kopalec Sandi Brezovšek.

»V bližini mislim, da boljšega bazena ni, kot je tu. Resda je majhen, ampak vse deluje in je čisto,« je povedal Franc Krajnčič.

Občinska subvencija za ugodne kopalne karte

Cena celodnevnega kopanja za odrasle je 2,5 evra, jutranje ali popoldansko plavanje pa le en evro. Tako nizke vstopnice ne pokrijejo vseh stroškov, lani je tako bistriška občina za obratovanje primaknila 35.000 evrov.

»Občina nam pokrije tudi večino stroškov obratovanja, tako da je dejansko to eno tako sožitje, da lahko tudi res vsi občani uživajo in se hladijo ob tem vročem poletju,« razlaga Boštjan Fridrih iz Zavoda za šport Slovenska Bistrica.

Boštjan Fridrih, v. d. direktorja Zavod za šport Slovenska Bistrica

S prihodki iz koncertov in gostinskega lokala do nižje cene vstopnice

Cena celodnevne vstopnice za Kopališče Murska Sobota je šest evrov za odrasle in štiri evre za otroke. Ugodnejše so popoldanske vstopnice ali nakup v paketu, predvsem pa sezonske karte.

»Čistoča, urejenost, vse je fajn, za letno kopališče je super. Tudi cena je sprejemljiva,« pravi kopalec Štefan Gomboši.

Z dogodki, koncerti, gostinskim lokalom in drugo tržno ponudbo Komunala Murska Sobota krije tudi del stroškov za obratovanje, saj jih prihodki od vstopnic ne pokrijejo v celoti.

»Potem bi obisk moral biti res velik. Poskušamo pa res, da kopalci s prihodom na kopališče ne bi imeli prevelikega stroška,« pravi direktor Komunale Murska Sobota Tomislav Zrinski.

Miloš Stevanović, vodja Kopališča Mariborski otok

Z vstopnicami na Mariborski otok pridelali celo nekaj plusa

Na Mariborskem otoku je cena celodnevne vstopnice pet evrov, popoldansko pa stane dva evra manj. Cene so iste kot lani, ko so s prodajo vstopnic pokrili stroške obratovanja.

»Otok je rentabilen in lani naredili še nekaj plusa v sezoni, podobno se nadejamo tudi v tej sezoni,« pravi Stevanović.

Mariborska občina trenutno zaključuje prenovo mostu na Mariborski otok, celovito prenovo kopališča pa načrtuje do začetka kopalne sezone leta 2024.
 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hejh (nepreverjen)

Obrobje Maribora potrebuje eno tako kopališče kot je v Radjah ob Dravi.

ašatan (nepreverjen)

Mariborski otok je prekrasno kopališče že od leta 1930. V tistih letih je kopališče veljalo za najlepše> Še danes je krasno. Na Otoku smo uživali že kot otroci, čeprav smo plavali preko Drave, ker denarja za vstopnico nismo imeli. Še danes uživam z vnukinjo. Tudi ona je nad kopališčem navdušena. Pa kaj če ograja še n i zaključena, bo že.

Starejše novice